Blog - Kuchnia
Wyświetlono rezultaty 1-10 z 15.
Przyprawy: o tym, co dodaję do jedzenia
30-04-2015 00:40
3
Komentarze: 2W działach: offtopic, kuchnia
Tym razem na warsztat wezmę temat na który nie pisałem na tym blogu od dawna: gotowanie. Będzie o tym, dlaczego wcale nie gotuje za ostro, dlaczego uprzedzenia należy zwalczać, różnice są piękne, a papryka chili wcale nie jest taka zła. Główną inspiracją dla tego wpisu była Avellana z Tanuki, która płodzi plotki, jakoby w miejscach gdzie gotowałem trawa nigdy nie odrasta i uciekają z nich zwierzęta, a poza tym, że jest to tak ostre, że sam nie jestem w stanie tego zjeść, przepala dno garnków i trzeba to gasić pianką strażacką.
Tak więc, by położyć kres złośliwym językom napiszę dzisiaj o zwyk...
Groszkotto
17-09-2013 15:43
1
Komentarze: 2W działach: Kuchnia
Składniki
2 woreczki ryżu
1 puszka groszku
4 łodyżki selera naciowego
garść mięty
garść tymianku
100 gramów szpinaku
1 łyżeczka oregano
szczypta gałki muszkatołowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany
1 kostka rosołowa
szczypta pieprzu
1) Pokroić drobno cebulę, seler i czosnek. Szpinak i zioła posiekać.
2) Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i seler. Podsmażyć do miękkości.
3) Zalać połową litra wody. Dodać ryż, groszek, zioła i przyprawy. Gotować 20-30 minut. Jeśli wchłonie zbyt wiele wody trochę jej dolać.
4) Domieszać śmietanę. Zdjąć z...
Zupa miętowo-bobowa
11-09-2013 16:15
3
Komentarze: 7W działach: Kuchnia
Na goblinach zdobądź:
400 gramów bobu
cebulę
2 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
1 litr rosołu
sól, pieprz
1) Bób obierz z łupek ziarenko po ziarenku.
2) Cebulę i czosnek obierz. Pokrój możliwie drobno. Na patelni rozgrzej jakiś olej, oliwę, masło... Co tam masz w domu lub inventory. Zeszklij na niej cebulę w rondlu.
3) Jak skończysz to zalej to rosołem (może być z kostki). Dodaj bób. Popieprz, posól. Soli nie musisz żałować. Gotuj, aż będzie miękkie.
4) Jak bób będzie miękki weź ugniataczkę do kartofli i to wszystko ugnieć, aż będzie miało kremową konsystencję...
Żebra z grilla po mojemu
11-07-2013 23:23
8
Komentarze: 9W działach: Kuchnia
Kup lub zdobądź na orkach:
Składniki:
1 kilogram żeberek wieprzowych
2 łyżeczki octu winnego
1/4 butelki sosu sojowego ciemnego Tao-Tao
1/4 małej butelki sosu do barbekju
1/4 małej butelki keczapu
4 łyżeczki cukru (można dać miodu)
4 centymetry imbiru
2 do 4 ząbków czosnku
(wszystkich składników można więcej)
1) Żeberka podziel na pojedyncze żebra.
2) Czosnek i imbir obrać. Posiekać bardzo, bardzo drobniutko.
3) Wszystkie płyny, proszki, smarowidła i przyprawy wrzucamy do brytfanki. Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy, aż wyjdzie jednorodna masa.
4) Dodajemy żeberka. Obtaczamy je w smar...
Krewetki ala Biedronki
16-03-2013 20:45
8
Komentarze: 4W działach: Kuchnia
Dla znajomych. Kupcie lub ukradnijcie: 1x worek Krewetek Tygrysich z Biedronki (tych z mrożonek za 10 zeta)1 biała część dobrze ukręconego pora2 centymetry świeżego imbiru1 łyżkę jasnego sosu sojowego1 papryczkę chili lub 1 łyżeczkę sosu z chili2 łyżeczki cukru1/5 szklanki rosołu (może być z kostki) 1) Papryczkę chili posiedkać drobno. Jak nie lubimy na ostro to wyrzucić nasiona. Imbir obrać pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, dobrze ukręcić i pokroić w pionowe paski długości 4 centymetrów.2) Na patelni rozgrzać olej. Dać na to imbir, pora i chili. Smażyć aż por będ...
O jedzeniu średniowiecznym odc. 2
23-03-2012 21:45
53
Komentarze: 41W działach: Kuchnia, Historia
O jedzeniu średniowiecznym odc. 2 CZYTAJ CZĘŚĆ PIERWSZĄ Omówiliśmy w poprzednim odcinku, jak mniej-więcej wyglądała średniowieczna kuchnia, jak przyrządzano potrawy i co potrafili gotować. Tym razem zajmiemy się omówieniem tego, jakie składniki składały się na typową dietę. 1) Posiłki: Spożywanie posiłków buło zróżnicowane w zależności od okolicy i przedziału czasowego. Jednak wydaje się, że najczęstszy model stanowił model dwuposiłkowy: obfity obiad i skromniejsza kolacja. Ludzie pracujący fizycznie jadali też śniadanie ale z uwagi na nauki kościoła (o...
O jedzeniu średniowiecznym odc. 1
20-03-2012 18:15
116
Komentarze: 57W działach: Kuchnia, Historia
Kilka dni temu trafiłem na post na jakimś planktonowym forum, w którym jakieś dzieci dyskutowały o tym, jak powinny wyglądać obiady chłopów w fantasy. Dyskusja była głupia, opierała się o tym, że dzieci naczytały się Wiedźmina i wiedzą, że żeby było realistycznie musi być paskudnie. Wychodzi im więc z tego odcinek programu „Gotuj z Nigellą: Podwieczorek u Beara Gryllsa” oraz dumanie nad tym, jak przyrządzić jeża. Zajmijmy się więc wytłumaczeniem, jak to naprawdę w średniowieczu wyglądało: 1) Czas i miejsce: Pierwszą rzeczą, którą należy uświadomić sobie...
Wpis zastępczo - kulinarny
14-08-2011 16:50
7
Komentarze: 3W działach: Fanboj i życie, Kuchnia, Offtopic
Ok, wróciłem już z wczasów, rodzina okupująca moje domostwo ma dziś wieczorem wsiąść do samolotu i zniknąć za horyzontem. Tak więc można powoli wracać do życia i blogowania. Tym razem blog będzie w konwencji zastępczej, czyli jak łatwo zgadnąć po moich wcześniejszych dokonaniach: kulinarnej. Niestety tym razem na wczasach za dużo nie gotowałem. Trochę mnie to rozczarowało. Od jakiegoś roku jadam głównie obiadki u babci, a moja babcia ma dość PRL-owskie podejście do kuchni (ziemniaki + ziemniaki + ziemniaki + makaron), tak więc miałem nadzieję, że wyjeżdżając do domków w Borach Tuchoilskich...
Kurczak z 40 ząbkami czosnku
09-05-2011 18:46
17
Komentarze: 15W działach: Kuchnia
Przepis kuchni francuskiej w odmianie prowansalskiej. Brzmi jak danie dla samobójców i prawdę mówiąc trochę się go bałem, nawet pomimo, że lubię czosnek. Okazał się jednak bardzo zjadliwy.Składniki:8 podudzi z kurczaka50 mililitrów oliwy z oliwek40 ząbków czosnku1 łyżka liści tymiankusól, pieprz1) Czosnek rozebrać na pojedyncze ząbki. Nie obierać ich, pozostawić na nich skórkę.2) Wymieszać sól, pieprz i tymianek. Natrzeć nimi podudzia z kurczaka.3) Na patelnię nalać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć na niej podudzia z obydwu stron.4) Pozostałą oliw...
Sylwester fanboja
03-01-2011 13:56
30
Komentarze: 7W działach: Fanboj i Życie, Offtopic, Kuchnia
Jak prawdopodobnie nikt nie wie, Tanuki.pl dwa razy do roku organizuje zloty. Zloty te cieszą się dość dużą popularnością, dochodzą liczebnością do 40 osób i zasadniczo są bez sensu. Jako że (podobnie jak większość tzw. „starej gwardii”) nie uczestniczę już w życiu serwisu, w tym roku wpadłem na pomysł zorganizowania imprezy alternatywnej. Jego głównym wykonawcą była IKa, prócz tego pojawiły się na nim chyba wszystkie postacie przez lata tworzące trzon społeczności. Z racji liczebności nazwaliśmy się Drużyną Pierścienia lub Dziewięcioma Nazgulami, choć nie...
Przejdź do strony: