string(15) ""
» Blog » Mysia Straż RPG - recenzja
14-06-2022 09:16

Mysia Straż RPG - recenzja

W działach: Mysia Straż, Burning Wheel, recenzje, sesje | Odsłony: 250

Mysia Straż RPG - recenzja

Pod koniec maja dostarczone wersje pudełkowe polskiego wydania Mysiej Straży (Mouse Guard), gry fabularnej opartej na fantastycznych komiksach Davida Petersena. W Mieście ze Spiżu można znaleźć moją recenzję opartą na rozegranych sesjach. Gorąco zapraszam. :)

Mysia Straż – recenzja

2
Notka polecana przez: Aesthevizzt, Johny
Poleć innym tę notkę

Komentarze


Aesthevizzt
   
Ocena:
+1

Mówią, że na dobre rzeczy warto czekać, ale po przeczytaniu recenzji mam wrażenie, że w tym przypadku  tak nie było - taki bardziej zagmatwany Mausritter

14-06-2022 16:31
Johny
   
Ocena:
+1

Mówisz, że Mouse Guard jest na Burning Wheelu? Mam takie same doświadczenia. Gdy zaproponowałem kiedyś kupienie Mouse Guarda moim graczom zaprotestowali, bo nie chcieli grać antropomorficznymi myszami. Kupiłem samego Burning Wheela. I o ile beliefs były świetne, to od reszty zasad się odbiliśmy. Gracze mi się zbuntowali i musiałem zmienić mechanikę.

14-06-2022 22:00
Ifryt
   
Ocena:
+1
@Johny
Tak, trzon zasad to Burning Wheel. Jeszcze np. Torchbearer jest na tym oparty i jest jeszcze bardziej skomplikowany.
14-06-2022 22:09
Ifryt
   
Ocena:
+1
@Aesthevizzt
Myszy tu i tu, ale jednak te gry są o czym innym. Mausritter skupia się na eksploracji i grze frakcji, a Mysia Straż bardziej na bohaterach i ich Przekonaniach (przynajmniej teoretycznie).
14-06-2022 22:12
Johny
   
Ocena:
+1

Torchbearer jest jeszcze bardziej skomplikowany? Pamiętam jak specjalnie kserowałem strony ze wszystkimi manewrami do walki bo nie umiałem ich spamiętać. Albo te trzy? rodzaje waluty metagrowej. Fun times. Ale beliefy to było coś. Zaczynaliśmy wtedy kampanię w Game of Thrones w którą w sumie gramy do dziś, z jedenaście lat. Gracze z radością zgadywali jakie przekonanie miała jaka postać z książki :).

15-06-2022 22:31
Kaworu92
   
Ocena:
0

Hm... kupiłbym, ale nie widzę PDF-a na DriveThru? : < Chlip? : <

16-06-2022 18:35
Aesthevizzt
   
Ocena:
0
Jest angielska wersja
https://www.drivethrurpg.com/m/product/166655

Z opisu zbiorki nie wynika wprost czy wspierajacy dostali rowniez podrecznik w wersji cyfrowej (mowa jest tylko o odblokowanych dodatkach) @Ifryt czy poza drukowanym podrecznikiem byl tez pdf?
16-06-2022 19:04
Kaworu92
   
Ocena:
0
Ale ja chce po polsku? XD chlip... :(
16-06-2022 23:18
Aesthevizzt
   
Ocena:
0

No to zostaje Ci Mausritter, a tak w ogóle to... ;)

17-06-2022 15:44
Kaworu92
   
Ocena:
0

Ale serio, mamy DriveThruRPG, mamy go po polsku, mamy wykwit RPG w Polsce i...? 0_O xD 

Ni ponimaju xD

17-06-2022 17:03
Aesthevizzt
   
Ocena:
+2
Podejrzewam ze brak pdf moze wynikac z licencji. Rebel nawet tlumaczenia darmoego suplementu nie mogl z tego powodu udostepnic.
17-06-2022 17:28
Ifryt
   
Ocena:
+1
Nie było polskiej wersji pdf. Też sądzę, że to wynika z licencji.
17-06-2022 21:54
Kaworu92
   
Ocena:
0

Ah, fakt, licencje :-P Zawsze o nich zapominam :-P

17-06-2022 23:09
Ifryt
   
Ocena:
+2

Luke Crane współautor Mysiej Straży RPG jest znany ze swojego negatywnego podejścia do udostępniania podręczników w formie cyfrowej. Burning Wheel też nie ma w pdf. (Jedyne dostępne kopie są pirackie - co zresztą pokazuje, że brak pdfów bynajmniej nie chroni przed nielegalnym kopiowaniem podręczników. :D

21-06-2022 13:45
Kaworu92
   
Ocena:
0

Hm... to wyjaśnia, czemu nic nie wiem o tych RPG-ach xD

21-06-2022 20:08

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.