» Blog » Z czym się u Was jada placki ziemniaczane?
30-11-2010 16:45

Z czym się u Was jada placki ziemniaczane?

W działach: witaminy | Odsłony: 1434

Z czym się u Was jada placki ziemniaczane?
Pochodzę z ziemi dobrzyńskiej (zaraz przez Wisłę Kujawy) i u mnie jada się je posypane cukrem. Moja żona pochodzi z Dolnego Śląska (czyli z Kresów) i u niej jada się placki z kwaśną śmietaną. We Francji, w Górnej Sabaudii konkretnie, podaje się je do mięs jak kluski, bez żadnych sosów.

Z czym się jada placki u Was?

PS. Napiszcie skąd jesteście/pochodzicie.

Komentarze


~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+1
cebule wcieram do masy, koniecznie. do tego sosik: najlepiej z pieczarek czy zoltek, ale czosnkowy np tez daje rade
30-11-2010 20:01
gwyn_blath
   
Ocena:
+1
@Earl - placki ziemniaczane - słone? U mnie słone nie są, raczej takie... No, ziemniaczane, jak by nie patrzeć ;)

Północny wschód, okolice Augustowa. Z cukrem czasem, zazwyczaj bez niczego. Walorów oceniać nie będę, bo osobiście nie przepadam za niczym, co z kartofelków, czy to placki, czy frytki.
30-11-2010 20:38
lucek
   
Ocena:
+1
Kielce do 1999. Same, z cukrem, ze śmietaną, z pieczarkami, z sosem pieczarkowym/grzybowym/innym. Po węgiersku jak się robi, to się smaży jednego dużego placka na całą patelnię - i wtedy jest gulasz, śmietana i sos pomidorowy/keczup.
Kraków od 1999, w barze mlecznym 'Temida' na Grodzkiej; solo, z sosem myśliwskim, z pieczarkami, z gulaszem.
W obu lokalizacjach placki są z cebulą w środku. Osobiście twierdzę, że im więcej cebuli (po włoski: cipolla), tym lepiej.


l.
30-11-2010 20:49
~Hej!

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+1
Na Podbeskidziu tradycyjnie.
Z wódką czystą.
30-11-2010 21:16
Szkielko
   
Ocena:
+1
Na Podkarpaciu, konkretnie w widłach Wisły/Sanu, jada się głównie ze śmietaną i z cukrem, ale zdarza się i po węgiersku.
30-11-2010 21:38
~tmk

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+1
Dolnyśląsk - podobnie jak na Podbeskidziu - wódka :D
Ale to nie lokalny folklor tylko to, że nasz "drużynowy kucharz" potrafi upichcić tylko to (i tak bije resztę ekipy pod względem kulinarnym) :D

Tłuste placki są i dobre w zakąszaniu.
30-11-2010 22:03
Repek
   
Ocena:
+1
Z cukrem tylko u babci w Radomiu.

Potem raczej na słono, np. z sosem grzybowym lub śmietaną [Krk].

Placki rzondzom.
30-11-2010 22:12
~Rafał

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+1
Aye! Augustów słynie z tego że u nas placki ziemniaczane jada się ze wszelkimi możliwymi dodatkami.
Może rzadziej ze śmietaną i cukrem. Kto słodzi kartofle?!
01-12-2010 03:01
Caeles
   
Ocena:
+1
Warszawa i okolice. Cóż. Na słodko u nas kilka osób jada. Ale... Głównie je się placki z jakimś dobrym sosem z mięsem plus z ogórkami kwaszonymi. Mniam.
01-12-2010 04:56
earl
   
Ocena:
+1
@ Gwyn_blath

Jak to nie słone? Każde placki ziemniaczane są słone, przynajmniej ja nie jadłem innych.

Na Ukrainie zachodniej robi się dobre placki - z tartą celbulką i zasmażane z pieczonym zmielonym mięsem. Niebo w gębie - pamiętam, że przybyło mi parę kilo po tygodniowym pobycie, bo tak zasmakowałem w tych plackach, że codziennie zamawiałem w restauracji po 2 porcje, bardzo duże porcje, dodajmy.
01-12-2010 08:54
Zuhar
   
Ocena:
+1
Łódź. A różnie. Osobiście: sól lub powidła lub drzem lub cukier lub bez dodatków. Z gulaszem - pewnie. Ze smietaną - nie dziękuję. Placki z cebulką w środku - owszem. Jadłem też z zapieczoną w środku kiełbasą i kminkiem.
01-12-2010 09:01
KFC
   
Ocena:
+1
U mnie tradycyjnie ze śmietaną, albo same (Wrocław), ale jacyś heretycy importowani zajadają z cukrem czy innymi sosami.
01-12-2010 12:13
Morel
   
Ocena:
+1
U mnie w domu na Dolnym Śląsku zarówno z cukrem, jak i ze śmietaną i z solą.
01-12-2010 12:24
Rodriguez
   
Ocena:
+1
Z cukrem i śmietaną (zachodniopomorskie). Tutejsze podwarszawskie wynalazki to nie to samo :P
01-12-2010 13:28
lucek
   
Ocena:
+2
Buhahaha. Importowani heretycy we Wrocławiu. Buhahahahaa. Dla odróżnienia od rdzennie wrocławskiej ludności kresowej. Buhahahaa.


l.
01-12-2010 15:07
Zephyel
   
Ocena:
+1
Z białym serem i czosnkiem na ostro ;)
01-12-2010 15:39
KFC
   
Ocena:
+1
Mówiłem o studentach z Poznania Lucuś, jestem bardziej rdzenny niż oni, nie wiem co się tak napinasz, 0.o
ja się mojej kresowości nie wstydzę, chyba że Ty masz jakiś problem z tym ;)
01-12-2010 19:20
Andman
   
Ocena:
+1
Placki można zrobić także z samej cukinii (tartej na grubszej niż ziemniaki tarce). Trzeba tylko dodać trochę więcej mąki, dla odpowiedniej konsystencji. No i cebulę, ma się rozumieć.
01-12-2010 21:11
lucek
   
Ocena:
0
@KFC - nie, no, luz ;-) Ja się tak tylko śmiałem ;-)
a tak btw - to czy my się znamy? ;-)

@Andman - i jajo? Żeby się nie rozpadało? Czy bez jaja ma być?


l.
01-12-2010 23:08
Andman
   
Ocena:
0
Lucku,
jajko też, a z cukinii po utarciu można też wodę odlać.
02-12-2010 07:41

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.