» Wiosna Helikonii

Wiosna Helikonii

Dodała: Ewa 'senmara' Markowska

Wiosna Helikonii
8
Ocena użytkowników
Średnia z 8 głosów
-
Twoja ocena
Tytuł: Wiosna Helikonii (Helliconia Spring)
Cykl: Helikonia
Tom: 1
Autor: Brian W. Aldiss
Tłumaczenie: Marek Marszał
Wydawca: Solaris
Miejsce wydania: Stawiguda
Data wydania: 24 września 2008
Liczba stron: 480
Oprawa: twarda
ISBN-13: 83-89951-95-9
Cena: 49,90 zł

Brian W. Aldiss to jeden z najwybitniejszych pisarzy science fiction. Za swoją twórczość wielokrotnie nagradzany. Takie powieści jak Cieplarnia, Non stop, Mroczne lata świetlne, Siwobrody – weszły do kanonu dzieł SF. Ale najsłynniejszą jego książką, od lat niezmiennie cieszącą się największą popularnością wśród czytelników jest Trylogia Helikonii, stawiana w jednym szeregu z Diuną Herberta, Majipoorem Silverberga czy Hyperionem Simmonsa.

Helikonia to planeta należąca do układu z dwoma gwiazdami, które obiega po długiej, karkołomnej orbicie. Planetą raz rządzi sroga zima, innym razem upalne lato. Niby nic nadzwyczajnego, tylko że te pory roku trwają setki lat, przez wiele pokoleń. Pory roku determinują też życie na Helikonii. Zimą włada nią cywilizacja ancipitów, a latem humanoidów. Obie rasy są do siebie nastawione wrogo i dążą do wyniszczenia przeciwników. Budowanie i upadek cywilizacji śledzą zaś ze stacji Avernus, umieszczonej na orbicie Helikonii, wysłannicy Ziemi.

"Aldiss pisze science fiction w niewyobrażalnej, monumentalnej skali.
Wspaniały sukces."
New York Times

Powieść jest laureatką John Campbell Award, British Science Fiction Award, była nominowana do Nebuli i Locusa.
Tagi: Wiosna Helikonii | Helikonia | Brian W. Aldiss


Czytaj również

Zima Helikonii - Brian W. Aldiss
Helikoński epilog
- recenzja
Lato Helikonii - Brian W. Aldiss
Trzy pory roku według Aldissa, część druga
- recenzja
Lato Helikonii
WYBRZEŻE BORLIEN
- recenzja
MROK - Brian W. Aldiss
Zrób to sam, czyli jak rządy produkują terrorystów
- recenzja
Superpaństwo - Brian W. Aldiss
Teatr absurdów
- recenzja

Komentarze


Jeszcze nikt nie dodał komentarza.

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.


ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.