» Wieści » Testy D&D Next rozpoczęte - recenzja mechaniki!

Testy D&D Next rozpoczęte - recenzja mechaniki!

24-05-2012 22:22 | Witold 'Squid' Krawczyk

Jak poinformowano na oficjalnej stronie D&D, rozpoczęły się otwarte testy najnowszej wersji Dungeons and Dragons, D&D Next. Może do nich dołączyć każdy, kto zaakceptuje warunki umowy D&D Next Playtest Agreement, zakazującej rozpowszechniania udostępnionych materiałów i równoznacznej ze zrzeczeniem się praw do udzielanej informacji zwrotnej.

W umowie nie ma za to klauzuli o poufności, co pozwala otwarcie pisać o zasadach. Dzięki temu na blogu Roll to Carouse! można przeczytać omówienie i recenzję nowych zasad.
Źródło: Blog Roll to Carouse!
Tagi: D&D Next | Wizards of the Coast | Dungeons & Dragons


Czytaj również

Komentarze


Indoctrine
   
Ocena:
0
Hm... Advantages/Disadvantages brzmią strasznie przepakowane.
Rzut 2xD20 i wybór lepszego/gorszego wyniku może bardzo forsować doprowadzanie do takich sytuacji i korzystanie z featów dających więcej sytuacji przewagi. To przecież lepsze niż powtórzenie rzutu!

Ale pewnie się czepiam. Mechanika nowych D&D powstaje na komputerach, z zastosowaniem modelowania statystycznego, więc nawet jak coś wydaje się dziwne, to pewnie błąd jest po naszej stronie ;)

25-05-2012 08:20
Malaggar
   
Ocena:
0
Wygląda niezbyt zchęcająco.

25-05-2012 09:04
sil
   
Ocena:
+1
dobry tytuł

A aby było merytorycznie, polecam szybki rzut oka:
http://scrollofskelos.blogspot.com /2012/05/testy-d-next-download.html
25-05-2012 09:12
ment
   
Ocena:
0
Spell sloty posysają, ale i tak nie mogę się doczekać, żeby przetestować. Fajnie się zapowiada.
25-05-2012 09:27
Zuhar
   
Ocena:
+3
O Matko! Link do bloga zewnętrznego w oficjalnej wieści na Polterze. Jeszcze trochę i będą linkować polskie blogi zewnętrzne. Świat się kończy! ;)

Swoją drogą brak w umowie klauzuli poufności to świetny pomysł. Dzięki temu pewnie tego typu wpisów pojawi się multum i reklama jest za friko.
25-05-2012 10:07
Indoctrine
   
Ocena:
0
Przy okazji zobaczą, czy jakieś elementy wyjątkowo ludziom się nie podobają. Zawsze będzie czas by wyrzucić...

25-05-2012 10:14
Sony
    Całkiem nieźle
Ocena:
+4
Po przeczytaniu podoba mi się kwestia Cantrips'ów - sloty mi nigdy nie przeszkadzały. Ale fak, że Cantripy można używać At Wil podoba mi się. Uproszczono w ten sposób matematykę.
Ogólnie całkie fajnie to wygląda - może faktycznie będzie to system który połączy zalety ed 3.5 z 4.0 a równoczesnie nie powieli ich wad.
25-05-2012 10:48
ment
   
Ocena:
+1
Podoba mi się wywalenie skilli jako takich. Dużo to upraszcza.
25-05-2012 10:58
Tyldodymomen
   
Ocena:
+5
Co ja pacze? Za cieżkie dolary będą wciskać ludziom zamaskowanego swords&wizardry .Ktoś w WotC chyba wziął kalkulator i policzył że Jarle i jemu podobni to lepsza klientela niż Laverisy. Retro do menjstrimu, d20 jako symbol walki z komercją?:D
25-05-2012 11:50
Ninetongues
   
Ocena:
+1
Nie, Tydlodymomenie. Oldschool to nowa komercha. ;)
25-05-2012 16:45
Siman
   
Ocena:
0
Oldschool is the new sexy.
27-05-2012 13:30
ment
   
Ocena:
0
Jarałem się oldschoolem, kiedy jeszcze był nuschoolem. :D
27-05-2012 20:56
fingus
   
Ocena:
+1
Wiele zmian mi się podoba i wygląda ciekawie, choć prawdę mówiąc liczyłem na więcej, tzn. jakieś poważnie trzęsienie ziemi, tu sporo rzeczy mogłoby pewnie istnieć jako "zasady domowe", zaś inne są powrotem do przeszłości. Ale chętnie przetestuję jak "sprawdza się w praniu".

Na bloga wrzuciłem krótki tekst o tym, co wyczytałem: http://grejestr.blogspot.com/2012/ 05/dnd-next-pierwszy-rzut-oka.html
28-05-2012 00:22

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.