» Blog » Wpis zastępczo - kulinarny
14-08-2011 16:50

Wpis zastępczo - kulinarny

W działach: Fanboj i życie, Kuchnia, Offtopic | Odsłony: 5

Ok, wróciłem już z wczasów, rodzina okupująca moje domostwo ma dziś wieczorem wsiąść do samolotu i zniknąć za horyzontem. Tak więc można powoli wracać do życia i blogowania. Tym razem blog będzie w konwencji zastępczej, czyli jak łatwo zgadnąć po moich wcześniejszych dokonaniach: kulinarnej.


Niestety tym razem na wczasach za dużo nie gotowałem. Trochę mnie to rozczarowało. Od jakiegoś roku jadam głównie obiadki u babci, a moja babcia ma dość PRL-owskie podejście do kuchni (ziemniaki + ziemniaki + ziemniaki + makaron), tak więc miałem nadzieję, że wyjeżdżając do domków w Borach Tuchoilskich trochę pobawię się garnkami. Jednak los tak perfidnie złożył, że mieliśmy pod bokiem pizzernię, smażalnie ryb i kilka innych lokali gastronomicznych. Tak więc zabawy nie miałem.


Bory Tucholskie zaskoczyły nas hojnością natury. Były w nich więc bobery, padalce, jaszczurki, obfitość komarów oraz ogromna ilość grzybów, w szczególności trujaków. Wystarczyło wejść do lasu i przejść sto metrów wzdłuż szlaku turystycznego, żeby nazrywać całe ich naręcze. Na szczególną uwagę zasługiwał natomiast gatunek małego, żółtego grzyba zwanego „E, zostaw, na pewno też niejadalny!” lub mniej prawidłowo „Pieprznik Jadalny” lub (jeszcze mniej prawidłowo) „Kurką”. Wbrew nadzieją co poniektórych po zjedzeniu ich nie umarliśmy w mękach.


Zgodnie z prośbą niejakiej Avellany zamieszczam przepis na Kurczaka w Kurkach. Jeśli komuś nie podoba się, że nie piszę o RyPyGy tylko o jakichś pierdołach to niech wie: to jej wina. Pretensje proszę kierować do tej kobiety. Zastrzegam tylko, że za skutki zdrowotne nie odpowiadam.


Kurczak W Kurkach Po Normandzku


Składniki:


300 gramów kurek (z pieczarkami też wychodzi smacznie)

300 gramów piersi z kurczaka

2 łyżki masła

1 średnia cebula

100 mililitrów śmietany

1 łyżeczka ziół prowansalskich

150 mililitrów rosołu z kury

sól, pieprz do smaku


1) Kurki umyć. Oczyści z igliwia, liści, błota i piasku. Posiekać.

2) Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę też posiekać.

3) Na patelni stopić masło. Wrzucić nań kurki i cebulę. Dusić, aż ta druga się zeszkli.

4) Dodać mięso z kurczaka. Obsmażyć ze wszystkich stron.

5) Zalać rosłem przyprawić. Dusić około 15-20 minut.

6) Zabielić śmietaną i podawać

Komentarze


solcys
   
Ocena:
+1
To jest pyszne! Gwarantuje ;)
14-08-2011 17:01
earl
   
Ocena:
+1
Kiedyś nazbierałem 3 kilo borowików, zadowolony, że udało mi się natrafić na takie zbiorowisko tak wspaniałych grzybów. Dopiero po powrocie zrzedła mi mina, kiedy mama powiedziała, że to wszystko są goryczaki i żebym je wyrzucił.
15-08-2011 12:36
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
spróbowałem przepisu i co i od trzech godzin zmagam siem ze sraczkom taka sraka że strzela jak fontanna już cały kibel czyscic musiałem wiesz ile zuzylem reginy (najduzsze rolki)
15-08-2011 23:42

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.