» Blog » Wołowina po burgundzku
14-02-2007 17:54

Wołowina po burgundzku

W działach: Kuchnia | Odsłony: 3

Wołowina po burgundzku
Lubię gotować. Im bardziej skomplikowane danie tym lepiej. Mam dla Was taki oto mały przepis, który właśnie się dusi na patelni. Jest czasochłonny ale warty zachodu.

1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyku,
1 cebula,
1 marchewka,
2 ząbki czosnku (obrane),
2 łyżki maki (może być jedna jeśli ktoś nie przepada),
250 ml wytrawnego, czerwonego wina (resztę wypijamy podczas gotowania),
250 ml bulionu (może być z kostki),
50 ml koniaku (reszty proponuję nie wypijać),
sol, pieprz,
1/2 łyżeczki tymianku,
bouquet garni (świeża pietruszka, ziarna pieprzu, tymianek (najlepiej świeży) i liście laurowe zawinięte w gazę i związane sznurkiem) ,
50 g przecieru pomidorowego,
2 łyżki masła do smażenia (masła, a nie wyrobów masłopodobnych),
2 łyżki oleju do smażenia (olej z pestek winogron albo oliwa z oliwek),
500 g małych kartofli,
250 g małych pieczarek,
20 małych cebulek,
1 łyżka masła,
250 g wędzonego boczku,
1/2 pęczka zielonej pietruszki do przybrania.

1. Mięso umyć, usunąć żyłki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę o boku 3 cm.
2. Marchewkę i cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
3. W płaskim garnku (albo w głębokiej patelni) mocno rozgrzać tłuszcz (masło i olej), włożyć mięso, smażyć 5-6 minut na dużym ogniu. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać marchewkę i cebulę. Oprószyć mąką, smażyć jeszcze 3 min. Polać koniakiem i zapalić. Gdy koniak sie wypali, wymieszać. Wlać wino i bulion. Dodać przecier pomidorowy, czosnek, bouquet garni i tymianek. Doprawić sola i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godz.
4. Kartofle obrać, opłukać, przekroić na pół, gotować 15 min w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 1 łyżką masła, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35-40 min.
5. Pieczarki i małe cebulki obrać, opłukać i odsączyć z wody. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej patelni 5 min. Wyjąć z patelni i dodać do
mięsa. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki i cebulki, dodać do mięsa i
wszystko dusić razem jeszcze 30 min.
6. Przed podaniem dodać do wołowiny pieczone kartofle i posypać zielona pietruszka. Wszystko oprócz ziemniaków możemy przygotować dzień wcześniej i zostawić na patelni na noc.
0
Nikt jeszcze nie poleca tej notki.
Poleć innym tę notkę

Komentarze


Rincewind
   
Ocena:
0
Dziś mogę powiedzieć że danie mimo upierdliwości przygotowania jest niesamowite :)
15-02-2007 16:01

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.