string(15) ""
» Blog » "Sposób na Alcybiadesa" Edmund Nizierski - recenzja [ILDS]
08-04-2021 20:03

"Sposób na Alcybiadesa" Edmund Nizierski - recenzja [ILDS]

W działach: I libri di Simone | Odsłony: 161

Na moim blogu książkowym opublikowałem nową recenzję. Tym razem wziąłem na warsztat Sposób na Alcybiadesa.

1
Notka polecana przez: Aesthevizzt
Poleć innym tę notkę

Komentarze


Henryk Tur
   
Ocena:
0

Ech, draniu :) Czytałem za dzieciaka, łezka w oku się zakręciła. Spróbuj znaleźć "Nieziemski przypadki Bubla i spółki" Niziurskiego. Zaczyna się normalnie, w szkole, a potem s-f pełną gębą.

BTW - "Nie pamiętam, żebyśmy się dowiedzieli jako czytelnicy, jak wygląda który z głównych bohaterów". I dobrze. Możesz ich sobie wyobrazić, jak chcesz.

09-04-2021 08:52
Kaworu92
   
Ocena:
0

BTW - "Nie pamiętam, żebyśmy się dowiedzieli jako czytelnicy, jak wygląda który z głównych bohaterów". I dobrze. Możesz ich sobie wyobrazić, jak chcesz.

Widzę, że mamy odmienną perspektywę ;-) Ale jednak taki opis to coś, co - przynajmniej mi? - wydaje się być na miejscu :-)

09-04-2021 18:37
Aesthevizzt
   
Ocena:
0

Nostalgia mocno, chociaż szczerze mówiąc nie pamiętam wiele z tej lektury poza główną ideą fabuły. Jakim cudem nie miałeś tego na polskim? Dzieciaki moich koleżanek z pracy w ostatnich latach miały taki antyk jak Anaruk...

Za mało opisów? Syzyfowe prace i Nad Niemnem. Nie dziękuję.

Co do aktualności książki w dzisiejszych czasach. Chciałbym, żeby było tak jak piszesz ma mam wrażenie, że dzieciaki miałyby wyje**** na szkołę, a tytułowy Alcybiades skończyłby na YT jak nauczyciel z pewnego toruńskiego technikum...

Dobrze kojarzę, że na podstawie tej książki powstał film?

PS1: Wydawnictwo Greg, oj nieładnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS2: Obczaj sobie Szatana z siódmej klasy (taki "kryminał młodzieżowy", wydaje mi się, że mógł się gorzej zestarzeć, ale mimo wszystko zostawił pozytywne wrażenie). Chyba całkiem spoko był Ten obcy (chociaż dziś poza tym, że głównym bohaterem był jakiś Zenek, nic więcej nie pamiętam, a mam dziwne wrażenie, że akcja ma coś wspólnego ze statkiem Nostromo ( ͡° ͜ʖ ͡°) )

PS3: Wykop! za poprawienie nastroju na początku weekendu :)

09-04-2021 21:09
Kaworu92
   
Ocena:
+1

Drogi Aesthevizzt  ;-)

Wychodzę z założenia, że jeśli opisy są dobre, to może być ich dużo i mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie ;-) No chyba że grafomania, to wtedy nie... xD

1. Co jest złego z Gregiem? :D Dali twardą oprawę i ilustracje w środku i byli przy tym dosyć ekonomiczni, lofciam :3

2. Szatana kiedyś czytałem, fajny był ;-) Jak dostanę w swe łapki to pewnie też pójdzie recka ;-)

3. Wykop? ;-) W sensie, że co? ;-)

10-04-2021 12:54
Aesthevizzt
   
Ocena:
0

@Kaworu92

* Jeśli chodzi o opisy to trzeba znaleźć złoty środek. Jak ich za dużo to robi się nudno, a jak za mało to ucieka klimat.

* Wydawnictwo Greg zwykło wydawać książki, które zawsze czytało się od końca, tzn. od streszczenia książki, wprowadzenia do epoki literackiej i notki biograficznej autora, które nieraz ratowały cztery litery na polskim. W ogóle to wydawnictwo Greg często ratowało tyłek, bo zamiast polować na kilka egzemplarzy książki w szkolnej bibliotece za grosze można było mieć książkę (+ww. bonusy) na własność.

* Serio nie wiesz co to Wykop.pl  (ಠ‸ಠ)

10-04-2021 14:42
Kaworu92
   
Ocena:
+1
  1. Mniej-więcej wiem co to wykop :-P W sensie, że jakaś strona internetowa, chyba społecznościowa, ale fakty są takie, że nigdy nie korzystałem i nie wiem kompletnie o co w tym chodzi xD Coś dzwoni, ale nie w tym kościele xD
  2. Widocznie mamy inną opinię w temacie opisów, moim zdaniem jeśli autor potrafi je ładnie napisać i są estetyczne, to powinno ich być bardzo dużo ;-) Ale oczywiście masz prawo do własnej opinii w tym temacie ;-)
  3. Akurat tu nie ma streszczenia ani omówienia, ale chyba wiem o co Ci chodzi ;-)

EDIT: Ah, okej, Wykop to coś a'la reddit, tak? Okej, wiem co to reddit :-P ;-)

10-04-2021 14:46
Aesthevizzt
   
Ocena:
+1

Gdy polskie lektury spotykają hollywoodzkie filmy: KLIK!

Wykop pozdrawia :)

12-04-2021 17:49
Kaworu92
   
Ocena:
+1

Heh xD Niezłe xD Masz dobre poczucie humoru xD

13-04-2021 16:29

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.