» Blog » Spaghetti Carbonara
23-02-2009 23:45

Spaghetti Carbonara

W działach: Kulinaria | Odsłony: 427

Spaghetti Carbonara
Każdy potrafi zrobić ‘spaghetti’. Kupujesz mięso mielone, sos z torebki, makaron. Nic prostszego. Nie wszyscy wiedzą, że spaghetti to nie tylko makaron polany sosem bolognese. Z tego tytułu chciałbym przedstawić Wam prosty i szybki przepis na inne, moim zdaniem lepsze spaghetti- spaghetti Carbonara.

Składniki:
Makaron spaghetti;
150-200g boczku;
2-3 ząbki czosnku;
5-7 większych pieczarek;
Śmietana 32%;
Ser parmezan;
3 jaja;
Nać pietruszki;
Oliwa/olej;
Sól, pieprz.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju bądź oliwy. Szatkujemy czosnek najdrobniej jak się da, boczek i pieczarki wedle gustu. Wszystko smażymy na wolnym ogniu. Makaron (polecam Lubelle nr.4) wsadzamy do rozgrzanej, posolonej wody i gotujemy ‘al dente’. Proponuję dodać odrobinę, dosłownie odrobinę oleju/oliwy do wody, w której będziemy gotować makaron. Zapobiega to sklejaniu się makaronu podczas gotowania i o wiele estetyczniej wygląda on na talerzu. Śmietanę oraz jajka wbijamy do jednego naczynia i mieszamy póki nie staną się jednolitą masą. Następnie dodajemy drobniutko starty parmezan(można taki kupić w woreczkach), jak na moje podniebienie- im więcej tym lepiej, oraz posiekaną nać pietruszki (jak kto lubi). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron oraz sos wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy.

UWAGA! : Przed wrzuceniem na patelnie makaronu oraz sosu należy wyłączyć ogień pod patelnią. Jeżeli tego zaniedbamy sos może się ściąć i z carbonary nici 

Potrawa jest bardzo syta i idealnie nadaję się na imprezę jako podkładzik pod…jako podkładzik :P

Życzę smacznego!
2
Notka polecana przez: Miroe, Neurocide
Poleć innym tę notkę

Komentarze


Urko
   
Ocena:
0
O, dzisiaj to właśnie gotowałem dla pracowników w mojej nowej pracy :>. Przed dodaniem jajka rozpuścić w śmietanie i mleku kostkę lub dwie serka topionego, co by sos uczynić bardziej, niespodzianka, serowym ;).

A swoją drogą, bardzo dobre spaghetti.

Pozdrawiam!
Poznański Kucharz Urko
24-02-2009 00:18
Neurocide
   
Ocena:
0
Jem to często w Avanti w Tychach do planszówek. Pierwszy kontakt był zawodem, bo oczywiscie boczek nie jest przysmażany, a wole własnie taki. Ale przywykłem. Ciekawa sprawa, że Lasagna podana w wersji Carbonara smakuje mi znacznie mniej. Z całych tych past, uważam - najpardziej do Carbonary pasuje Penne czyli o ile się nie mylę zwykły polski makaron rurki. Z rurkami najsmaczniej.
24-02-2009 08:59
senmara
   
Ocena:
0
Ja zamiast śmieraty dodaję serek mascarpone. Rezygnuję też z pieczarek - a "ścięcie" się sosu to niec złego, chyba, że ktoś lubi surowe jajka
24-02-2009 09:01
beneq
   
Ocena:
0
Oczywiście można dodawać do sosu czego się chce. Ja wolę dodać więcej startego sera aniżeli serka topionego, poprostu bardziej mi smakuje:). Mówisz, że mleka do sosu dodajesz Urko? Nie rozwodni się aby za mocno?
24-02-2009 10:49
Urko
   
Ocena:
0
Tzn. myk jest taki:
Wpierw w minimalnej ilości mleka (w małym rondelku tak na dwa palce, czyli około szklanki powiedzmy), rozpuszcza się serek topiony, potem dolewa śmietanę i dalej zgodnie z Twoim przepisem. Sos robi się lekko bardziej wodnisty, jasne, ale to po prostu na ogniu musi odparować. W sumie nie wiem, jak to wyjdzie z jajkiem, ale nie przypominam sobie, aby działo się z nim cokolwiek złego przy ścinaniu.
Poza tym, serek topiony (najlepiej dwie kostki) rekompensuje utratę stabilności sosu po dodaniu mleka, tzn. zagęszcza go.

@ senmara
Serek mascarpone super sprawa, ale to opcja jednak od śmietany droższa. Aczkolwiek smaczniejsza ;).
24-02-2009 22:23
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
Wypadałoby, żebyś napisał coś nowego, wszak już niedługo minie rok od Twojego ostatniego wpisu ;P

Dobrze się Ciebie czyta :)
11-01-2010 16:59

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.