23-02-2009 23:45
Spaghetti Carbonara
W działach: Kulinaria | Odsłony: 427
Każdy potrafi zrobić ‘spaghetti’. Kupujesz mięso mielone, sos z torebki, makaron. Nic prostszego. Nie wszyscy wiedzą, że spaghetti to nie tylko makaron polany sosem bolognese. Z tego tytułu chciałbym przedstawić Wam prosty i szybki przepis na inne, moim zdaniem lepsze spaghetti- spaghetti Carbonara.
Składniki:
Makaron spaghetti;
150-200g boczku;
2-3 ząbki czosnku;
5-7 większych pieczarek;
Śmietana 32%;
Ser parmezan;
3 jaja;
Nać pietruszki;
Oliwa/olej;
Sól, pieprz.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju bądź oliwy. Szatkujemy czosnek najdrobniej jak się da, boczek i pieczarki wedle gustu. Wszystko smażymy na wolnym ogniu. Makaron (polecam Lubelle nr.4) wsadzamy do rozgrzanej, posolonej wody i gotujemy ‘al dente’. Proponuję dodać odrobinę, dosłownie odrobinę oleju/oliwy do wody, w której będziemy gotować makaron. Zapobiega to sklejaniu się makaronu podczas gotowania i o wiele estetyczniej wygląda on na talerzu. Śmietanę oraz jajka wbijamy do jednego naczynia i mieszamy póki nie staną się jednolitą masą. Następnie dodajemy drobniutko starty parmezan(można taki kupić w woreczkach), jak na moje podniebienie- im więcej tym lepiej, oraz posiekaną nać pietruszki (jak kto lubi). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron oraz sos wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy.
UWAGA! : Przed wrzuceniem na patelnie makaronu oraz sosu należy wyłączyć ogień pod patelnią. Jeżeli tego zaniedbamy sos może się ściąć i z carbonary nici
Potrawa jest bardzo syta i idealnie nadaję się na imprezę jako podkładzik pod…jako podkładzik :P
Życzę smacznego!
Składniki:
Makaron spaghetti;
150-200g boczku;
2-3 ząbki czosnku;
5-7 większych pieczarek;
Śmietana 32%;
Ser parmezan;
3 jaja;
Nać pietruszki;
Oliwa/olej;
Sól, pieprz.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju bądź oliwy. Szatkujemy czosnek najdrobniej jak się da, boczek i pieczarki wedle gustu. Wszystko smażymy na wolnym ogniu. Makaron (polecam Lubelle nr.4) wsadzamy do rozgrzanej, posolonej wody i gotujemy ‘al dente’. Proponuję dodać odrobinę, dosłownie odrobinę oleju/oliwy do wody, w której będziemy gotować makaron. Zapobiega to sklejaniu się makaronu podczas gotowania i o wiele estetyczniej wygląda on na talerzu. Śmietanę oraz jajka wbijamy do jednego naczynia i mieszamy póki nie staną się jednolitą masą. Następnie dodajemy drobniutko starty parmezan(można taki kupić w woreczkach), jak na moje podniebienie- im więcej tym lepiej, oraz posiekaną nać pietruszki (jak kto lubi). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron oraz sos wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy.
UWAGA! : Przed wrzuceniem na patelnie makaronu oraz sosu należy wyłączyć ogień pod patelnią. Jeżeli tego zaniedbamy sos może się ściąć i z carbonary nici
Potrawa jest bardzo syta i idealnie nadaję się na imprezę jako podkładzik pod…jako podkładzik :P
Życzę smacznego!