» Blog » Słońce w słoiku
13-10-2009 21:31

Słońce w słoiku

W działach: jedzenie, prywata | Odsłony: 7

Słońce w słoiku

Jesień przyszła. Jest smutno i chmurno. Płaszcz, szalik i rękawiczki zostały wyjęte z szafy i swym ciepłem i kolorami chronią przed zimnem i jesienną depresja. Ale przed załamaniem oraz pluchą (zarówno ta dosłowną jak i metaforyczną) bronią również stragany z warzywami. Mienią się kolorami tęczy: pomarańczem dyń, zielenią brokułów oraz złotem gruszek i niezliczonymi odcieniami czerwieni jabłek i pomidorów. Z tej okazji po raz kolejny będzie o jedzeniu i jeszcze raz o przetworach.

 

Tym razem jednak nie mogę powiedzieć, że jest pyszne, bo jeszcze nie próbowałam (leży w lodówce i się przegryza). Za to wygląda wprost olśniewająco i w czasie robienia cudownie pachniało.

 

Suszone pomidory

 

Składniki na 5 słoików

3 kilogramy pomidorów – muszą być mięsiste i nie mieć za dużo soku – dobre są takie podłużne polne (pewnie mają jakąś specjalistyczną nazwę, której nie znam).

2 główki czosnku

Suszona bazylie i tymianek (jakoś po 2 łyżki)

Pieprz i sól (najlepiej gruboziarnistą ale obejdzie się bez tego)

0,5 litra oliwy

 

Przygotowanie

Najpierw trzeba pokroić pomidory na połówki i wyjąć z nich gniazda nasienne wraz z sokiem. Tak przygotowane pomidory kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80°. Zostawiamy na 8-9 godzin. W połowie pieczenia na pomidory kładziemy nieobrane ząbki czosnku, których aromat zacznie przenikać pomidory. Koło ósmej godziny trzeba zacząć do piekarnika zaglądać by nie pozwolić pomidorą za bardzo wyschnąć. Mają skurczyć swoja objętość do mniej więcej 1/4 ale ciągle być elastyczne (a nie wysuszone na wiórek).

Po ususzeniu pomidory przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Warstwy pomidorów przekładamy ziołami, solą, pieprzem i ząbkami czosnku. Każda warstwę zalewamy oliwą. Gdy słoik jest pełen, przed zamknięciem pukamy nim parę razy o blat stołu (by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza) i mocno zamykamy słoiki.

 

Według tego co wyszperałam w sieci tak zachowane przetrwają w lodówce nawet parę miesięcy.

 

Rada: gdy widzicie, że piekarnik jest zaparowany, warto na troszkę uchylić drzwiczki by wodna miała gdzie zniknąć a nie tworzyła zamknięty obieg w piekarniku. Bez tego suszenie nie ma wielkiego sensu.

 

Jak smakuje napisze gdy otworzę pierwszy słoik, czyli gdy w necie znajdę jakiś super przepis z wykorzystaniem moich pięknych pomidorków.

 

Jako dodatek filmik bez którego nie może obejść się notka o jesieni i pomidorach.

 

 

 

Zdjęcie, które repek zrobił nocując u mnie w czasie MFKiG, wstawię gdy tylko ktoś mi wytłumaczy dlaczego fotki nie chcą mi się ładować .

Komentarze


Repek
    Ej...
Ocena:
0
...a gdzie uberfotka? :)

Jest burbo

BURBO? :)

Pozdróweczka
13-10-2009 22:09
soffi
   
Ocena:
0
przecież napisałam że fotka nie chce się załadować.

A literówkę już poprawiam
13-10-2009 22:20
MEaDEA
   
Ocena:
0
Zosia użyj ImageShack tam ją załadujesz :D

BUZIAKI!
13-10-2009 23:52
Repek
    Hm...
Ocena:
0
...to dziwne, że się nie daje. Może ją trochę zmniejsz?

pozdróweczka
14-10-2009 00:36
lucek
   
Ocena:
0
Chodzi Ci o odmianę pomidorów, która nazywa się lima.


l.
14-10-2009 01:20
soffi
   
Ocena:
0
lucku jesteś genialny :) Skąd ty takie rzeczy wiesz?
14-10-2009 17:39
Repek
    Może stąd...
Ocena:
0
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomid or_zwyczajny

:P No dobra, zakładam, że lucek może to wiedzieć i bez wiki, bo nie takie rzeczy wie. :D

Pozdróweczka
14-10-2009 17:41
teaver
   
Ocena:
0
Wow, osiem godzin... Ale mój nos kobiety w ciąży mówi mi, że warto spróbować. :D

Zastnawaiłam się nad suszarką do owoców i warzyw. Myślisz, że dałoby się w takiej zrobić suszone pomidory?
14-10-2009 17:56
soffi
    @ Teaver
Ocena:
0
sądzę że tak, szczególnie, że jak czytałam o sposobach suszenia to ludzie wykorzystują dosłownie wszystko z wiatrakami biurowymi i suszarkami do włosów włącznie. Jeśli przy takim sprzęcie się udaje to suszarka do owoców jak najbardziej. Choć tam może trzeba będzie je potrzymać troszkę dłużej.
14-10-2009 18:37

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.