string(15) ""
» Blog » Różne sposoby na Curry
12-11-2013 23:13

Różne sposoby na Curry

Odsłony: 1201

Znajoma prosiła:

 

O kolorach curry:

Jak się okazuje trzeba napisać trochę o samym curry. Generalnie w Indiach curry to pasta ucierana z różnych składników w moździerzu. Bardzo czesto różni się składem i wyglądem w zależności od gospodarstwa i ulubinego przepisu kucharza. Istnieje też ze 100 wariantów regionalnych i w zasadzie każdy kraj Azji ma własne, zwykle bardzo różne od pozostałych. W Polsce kupić można je pod postacią proszków lub past albo zrobić samemu (mi się nigdy nie chciało). Generalnie proszek jest najtańszy, ale pasty są lepsze. Polecam kupować je w sklepach specjalistycznych. W marketach można nabyć różne ich odmiany, ale A) zwykle wychodzi to dużo drożej niż w necie B) Często są takie sobie. Ja bawiłem się z:

- żółte indyjskie: najczęściej spotykane. Robi się je z szafranu lub kurkumy, gorczycy, ziaren kolendry, często kminu, czonsnku, chili, imbiru i innych przypraw. Przyprawa curry dostępna w sklepach jest jego tanią podróbką.

- zielone tajskie: z bazyli, liści kolendry, szalotek i papryczek chili. Ładny kolor, fajny, korzenny smak, ostre jak widły Belzebuba.

- czerwone tajskie: z kożeni kolendry, pasty krewetkowej, chili i kilku innych przypraw. Korzenny smak, ciągnie rybą. Nie smakowało mi.

 

Na słodko

 

Składniki:

 

1 pierś z kurczaka

1 cebula

1 marchewka

1 papryka

garść rodzynek

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka żółtego curry

1 łyżeczka kurkumy

chili (do smaku)

100 mililitrów rosołu z kury

1 łyżeczka cukru

 

Wszystko, co się da siekamy w 2 centymetrową kostkę. Marchew w zapałki. Na patelni rozgrzać olej lub klarowane masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać paprykę i marchew. Smażyć z 5 minut. Dodać kurczaka i obsmażyć. Zalać rosołem, dodać rodzynki, kurkumę, chili, cukier, curry. Dusić 15-20 minut. Zdjąć z ognia, dodać jogurt, wymieszać.

 

Po japońsku

 

Składniki

 

1 pierś z kurczaka

4 kartofle

1 cebula

1 łyżka żółtego curry

2 centymetry imbiru

1 łyżka sosu sojowego (jasnego)

1 gwiazdka anyżu gwiazdkowego

100 mililitrów rosołu z kury

 

Wszystko co się da siekamy w kostkę. Imbir obieramy, siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, obsmażamy. Zalewamy rosołem. Dodajemy kartofle posiekane w kostkę, sos sojowy, anyż i curry. Dusimy 20-30 minut.

 

Ostrawo z kokosem

 

Składniki

 

1 pierś z kurczaka

2 łyżki wiórków kokosowych

1 papryka

1 marchewka

1 cebula

1-2 pomidory

1 łyżka curry

1 centymetr imbiru

chili, nasiona gorczycy (do smaku)

100 mililitrów rosołu

1-2 ząbki czonku

 

I tu jest problem. Imbir i czosnek obieramy. Razem z przyprawami, chili i nasionami gorczycy powinniśmy jakoś je rozgnieść. Ja nie mam problemu, bo kupiłem se moździerz. Jak dać sobie radę bez moździerza nie wiem. Kiedy powstanie pasta pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Razem z mięsem i warzywami posiekać. Mięso i warzywa smażymy, dodajemy pomidory, mamłamy je widelcem. Dodać pastę przyprawową, wiórki kokosowe i rosół. Wymieszać, dusić 15-20 minut.

 

Cebulowe

 

Składniki:

 

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 pierś z kurczaka

1 łyżka curry

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka klarowanego masła

imbir, chili, nasiona gorczycy do smaku

 

Czosnek i przyprawy rozwalić w moździerzu. Cebulę i kurczaka posiekać w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać wszystkie składniki. Usmażyć. Ja to zawsze jadłem tak, że kupowałem tortille i zawijałem do środka.

 

Moje ulubione tajskie zielone

 

Składniki:

 

1 łyżka zielonej pasty curry

2-3 centymetry imbiru

1-2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej

2 liście kafiru

1 łyżeczka cukru

1 pierś z kurczaka

1 marchewka

1 papryka

4 pieczarki

mleko kokosowe

100 mililitrów rosołu z kury

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka sosu rybnego

 

Kafir, imbir i trawę cytrynową rozgnieść w moździerzu. Mięso i warzywa posiekać w kostkę. Najpierw usmażyć grzyby, potem cebulę, resztę warzyw i mięso. Zalać rosołem, dodać, cukier, pastę curry i zawartość moździerza. Potem mleczko kokosowe, sok z cytryny i sos rybny. Dusić 15-20 minut.

 

I teraz tak:

- wszystkie curry należy podawać z ryżem

- w pierwszym przepisie zamiast marchewki można użyć 1/4 mango

- podobnie rodzynki zastąpić można morelami

- ale nie radzę dawać daktyli. Kiedyś przez pomyłkę sypnąłem też budyniu zamiast curry. Jednak to dodanie daktyli było błędem.

- w zasadzie w każdym zamiast kurczaka użyć można krewetek tygrysich

- jedne i drugie można tanio kupić w Biedzie (zwanej też Biedronką)

- przepis ostatni to magia najczarniejsza z czarnych. Składniki dostać można tylko w necie lub sklepach specjalistycznych.

- wiele osób jadło moje curry. Nikt od tego nie umarł, nie rozchorował się i nie doznał poparzeń przełyku

- wyjątek stanowi ostatni przepis. ZIelone curry (robione z papryczek chili, cebuli i liści bazylii) jest bardzo zdradliwe i należy z nim uważać. Przy pierwszej próbie przegiąłem i nawet ja miałem trudności ze zjedzeniem tego.

Komentarze


Królik
   
Ocena:
0

Wiem co będę gotował w najbliższym czasie :)

 

12-11-2013 23:32
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0

Ja też :D
13-11-2013 08:42
Khiodamat
   
Ocena:
0

Pychota :D

13-11-2013 14:17
AdamWaskiewicz
   
Ocena:
0

Polecanka za wpis kulinarny, chociaż obecnie jakbym zaserwował sobie curry, to wątroba pewnie wyszłaby mi bokiem.

13-11-2013 16:20
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
Po japońsku... z ziemniakami...
13-11-2013 22:33
zegarmistrz
   
Ocena:
0

Tak. Japońska wersja curry to bardzo śmieszna potrawa ze śmieszną historią. Generalnie została ona skopiowana w XIX wieku z menu angielskich (a dokładniej: indyjskich, służących na angielskich okrętach) marynarzy na rozkaz cesarza i wprowadzona jako posiłek obowiązkowy do jadłospisu marynarzy i żołnierzy. Japońce wierzyli, że w czarodziejski sposób sprawi, że urosną do rozmiarów Europejczyków.

13-11-2013 22:56
Z Enterprise
   
Ocena:
0

Na Wyspach Brytyjskich podają curry z frykami, i jest pycha.

14-11-2013 11:06
Jade Elenne
   
Ocena:
0

Na co dzień używam zielonej pasty curry (Kanokwan) - większe dawki palą piekielnie, ale jedzonko wychodzi dobrze. Na pewno wypróbuję Twoje porady i przepisy.

16-11-2013 22:16

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.