string(15) ""
» Blog » Recenzja Accursed
04-12-2014 23:38

Recenzja Accursed

W działach: RPG | Odsłony: 412

Potworni Bohaterowie Walczą o swoje Odkupienie...

Wiedźmy sprawują rządy na tej ziemi od ostatniego podboju, lecz ich Wielki Sabat rozpadł się, pozostawiając marne niedobitki niegdyś potężnej armii. Pośród tych, co przetrwali, znajdują się pojmani mieszkańcy podbitych narodów, którzy walczyli po stronie Wiedźm, jako oddziały szturmowe.

Oto Wyklęci - Wiedźmie Piętna, wypalone na ich ciałach i duszach, przemieniły tych ludzi w potwory. Teraz, nie mogąc powrócić do życia, jakie dawniej wiedli, Wyklęci przemierzają ziemię, udzielając pomocy potrzebującym, by odpokutować za swoje grzechy.

Światło poniosło klęskę, mrok zaś wzrasta w siłę. Tylko ci, którzy przybrali postać potworów, mogą stanąć na przeciw złu, jakie uosabiają Wiedźmy. Wyklęci stanowią jedyną nadzieję dla tego świata - muszą nauczyć się żyć w zgodzie ze swoją klątwą lub z nią walczyć, i znaleźć jakiś sposób na to, by uwolnić się na zawsze od swego Piętna.

Właściwa recka Accursed na blogu

4
Notka polecana przez: Araven, Drachu, Gawk, KFC
Poleć innym tę notkę

Komentarze


KFC
   
Ocena:
+1
Ogólnie podręcznik fajny, ale coś mi nie zagrało w tym wszystkim, może brak metaplotu, może opisów czy kampanii splotów? Nie wiem, coś nie iskrzyło. Takie 7/10.
04-12-2014 23:44
Gawk
   
Ocena:
+1

Przeleciałem na szybko. Brzmi całkiem ciekawie. Oby tylko odkupywanie grzechów było okupione obciążaniem duszy kolejnymi...

04-12-2014 23:46
Petros
   
Ocena:
0

@KFC

A widzisz. Z kolei mi i moim graczom zdecydowanie iskrzy, pomimo wspomnianych przez Ciebie braków. Czemu? Nie wiem. Może świat pełen białych plam u nas działa? Szczerze mówiąc, to po Klanarchii przekonałem się do takiej formy, gdzie mamy szkielet, a resztę można dorobić.

@Gawk

Wszystko zależy od tego, co MG zaserwuje Graczom. ;) Nie jestem wielkim fanem czerni i bieli. Lubię, jak jest szaro. Wprawdzie jest w Accursed powiedziane, że Wiedźmy są złe, a bohaterowie teoretycznie dobrzy, ale ani to, ani cała reszta świata, nie musi uznawać jasnego podziału na dobro i zło.

04-12-2014 23:59
Drachu
   
Ocena:
0

Kupiłem i jest to drugi podręcznik w mojej karierze, przez który nie mogę się przebić. Liczę, że za jakiś czas podejdę jeszcze raz i w końcu chwyci. 

05-12-2014 07:58
karp
   
Ocena:
0

Im dalej brnąłem w Accursed, tym bardziej upewniałem się, że go nie poprowadzę, a gwóźdź do trumny przybiła rozmowa z graczami. Nie "kupiłem" pomysłu, niby wszystko jest, ale... W sumie ciężko powiedzieć co mi nie pasuje, brak "tego czegoś"?

@ Drachu

A co było pierwsze?

05-12-2014 09:33
Drachu
   
Ocena:
0

Tzn. wiadomo - Accuresed przejrzeć przejrzałem - fajny pomysł na grę potworami. No i Baba Jaga to kawał wrednej jędzy. Ale jakoś własnie nie czułem iskry - jakbym nie miał innych gier na warsztacie to pewnie spoko, ale w sytuacji w której muszę wybierać najciekawsze gry, to Accursed nie wyrywa. 

@karp - to Worlds in Shadow - zbiór settingów do Fate. Jestem tym zaskoczony o tyle, że pierwszy tom z settingami (Worlds on Fire) strasznie mi się podobał, a Worlds in Shadow zbiera świetne recenzje. A tutaj po prostu nie pasują mi fabularne założenia settingów - XVII wieczna Francja do której przylatują kosmici, czy Mit Arturiański w wersji z mechami. Zacząłem czytać każdy z tych settingów, skończyłem tylko dwa. 

05-12-2014 09:49
Gawk
   
Ocena:
0

@ Petros

 

Racja, ale sporo zależy też od fluffu. Warhammera też każdy ma swojego, ale trochę trzeba się naszarpać z całym tym majdanem, żeby dało się w niego pograć bez zgrzytania zębami.

05-12-2014 10:40
KFC
   
Ocena:
+2

@Petros, ha no właśnie z Klanarchią na początku miałem podobnie, ale mimo wszystko to gruba księga i jesteś w stanie po lekturze całości mieć całkiem kompletny szkielet do wypełnienia mięsem. Tutaj to w zasadzie parę nitek i to dość sztampowych, jedynie pomysł na BG się broni ale dla mnie to było trochę za mało ;)

05-12-2014 10:56
Tyldodymomen
   
Ocena:
0

Pomysł może fajny ale nie na tej radosnej mechanice. Zresztą to strasznie słabe jak na sawydże że trzeba jechać na trzech podręcznikach równocześnie.

05-12-2014 13:01
Anioł Gniewu
   
Ocena:
+4

A czy w podreczniku podstawowym opisano standardowy dzien standardowej wiedzmy? Co je? Jakiej muzyki slucha! Czy uzywa papieru toaletowego? Nie opisano tego? To chała nie system! 

05-12-2014 14:22
Petros
   
Ocena:
+1

@Tyldodymomen

Znam setting, gdzie trzeba jechać na czterech podręcznikach. Tylko że ten setting ma takie zaplecze fabularne, jakiego światy DeDeczków by się nie powstydziły. Anyways, czy w czasach, gdzie PDFy dostępne są powszechnie, aż tak Cię boli, że trzeba zajrzeć do więcej niż tych, standardowych dla Sawedżów, dwóch podów? Podkreślam, zajrzeć, bo nie musisz znać całego Horror Companiona, a wyłącznie niektóre z niego czary i modyfikacje settingowe. Co więcej, takie trzy pody na Sawedżach, to - przeważnie - objętościowo jeden pod "zwykłego" RPGa, także nie bardzo kleję problem.

@Anioł Gniewu

Niestety masz rację, Aniele. :( Tak ISTOTNE informacje są wręcz NIEZBĘDNE do tego, żeby system był dobry.

@Pozostali

Nadal, mimo wszystko, twierdzę, że to fajny setting. Wam nie przypadł do gustu, co jestem w stanie zrozumieć, ale mi tak. Cóż zrobię? Jestem dziwny. :P

05-12-2014 14:52
Tyldodymomen
   
Ocena:
+1

Tylko że ten setting ma takie zaplecze fabularne, jakiego światy DeDeczków by się nie powstydziły

Fanboj level: Araven.

 

05-12-2014 15:03
KFC
    Polter funbojami stoi
Ocena:
+2

Fanboj level: Araven = Fanboi level: Anioł Gniewu :V

05-12-2014 15:06
Petros
   
Ocena:
+2

@Tyldodymomen

Stwierdzenie, że jakiś setting (w tym konkretnym przypadku chodzi o Hellfrost) wydawany jest pierdyliard razy lepiej przez zdecydowanie mniejszą ekipę Triple Ace Games, niż jakiś Faerun, czy inny Eberron, wydawany przez RPGowego giganta, czyni człowieka fanbojem i to jeszcze w tym pejoratywnym znaczeniu. :P Czyli najlepiej grać w DeDeki, bo to jedyny tru system RPG...a zawsze myślałem, że to Warhammer...:(

05-12-2014 15:25
Tyldodymomen
   
Ocena:
+2

Generalnie na sewedżach da się grać w dork fantazy, bo szkielet tej mechaniki jest do bekowych przygodowych sesji w klimacie gamersów. Same settingi do SW ( np bardzo fajny interface zero ) należy grać na innej mechanice która lepiej oddawałaby intencjonalny klimat ( np KaduFate ).

05-12-2014 16:48
Anioł Gniewu
   
Ocena:
+3

KFC? Jestem ponadlevelowy! 

05-12-2014 17:02
KFC
   
Ocena:
+4

kaduFate jest dla [moderacja], których nie stać na (darmowego) Fate Cora :D

Komentarz moderowany. – Kamulec

05-12-2014 17:33
KFC
    moderacji mówimy nie, wolność słowa FTW!!
Ocena:
+4
Anioł Gniewu
   
Ocena:
+2

Wszystkie ...busy lubia rebusy! 

05-12-2014 19:39

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.