» Blog » Podsumowanie miesiąca: Eksperymenty kuchenne
03-06-2014 20:37

Podsumowanie miesiąca: Eksperymenty kuchenne

W działach: Gotowanie | Odsłony: 137

Podsumowanie miesiąca: Eksperymenty kuchenne

Oczywiście nie może istnieć coś takiego jak blog, którego właściciel nie chwali się tym, co ostatnio zjadł. Tak więc pora więc zadośćuczynić tej pięknej tradycji.

Zielone curry z kurczakiem (ilustracja główna)

Słowem wstępu:
Tajskie zielone curry poznałem jakieś 2 lata temu w pewnej knajpce, która niestety upadła i szybko je polubiłem. Wymaga sporej ilości egzotycznych przepisów, dlatego świętuje nim bardzo ważne święto w tradycji chrześcijańskiej zwane jako Matki Boskiej Pieniężnej, a w judaistycznej Dniem Wypłaty.

Składniki:

300 gramów piersi z kurczaka
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
4 pieczarki
2-4 łyżki mleczka kokosowego
1-2 łyżeczki tajskiego zielonego curry
2-3 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
2 centymetry korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
2-4 liście limonki kaffir
1 łyżka sosu rybnego
1 papryczka chili
250 mililitrów czystego bulionu

1) Mięso kroimy w mieszczącą się w ustach kostkę. Cebulę, paprykę, marchew i pieczarki dzielimy na zapałkę.
2) Drobno siekamy czosnek i obrany imbir. Razem z trawą cytrynową, liśćmi kaffiru i chili umieszczamy w moździerzu. Rozdrabniamy na jednolitą papkę.
3) W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Szkolimy na nim cebulę. Następnie dodajemy mięso i warzywa. Stale mieszając obsmażamy je ze wszystkich stron.
3) Gdy mięso zbieleje zalewamy je rosołem. Dodajemy masę z moździerza, zielone curry, sok z cytryny, cukier, sos rybny i na końcu mleczko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut.

Podajemy jak zupę. Na osobnej miseczce można dodać ryżu. Zielone curry łączy w sobie ostrość, często wręcz piekielną z łagodnością.

Łosoś z chrupiącą skórką

Składniki:

Filety z łososia
sól, pieprz
2 łyżki śmietany
100 gramów świeżego szczawiu lub 2 łyżki szczawiu ze słoika
olej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

Ryba:

1) Łososia nacieramy z obu stron solą i pieprzem.
2) Na patelni grillowej (lub zwykłej) topimy masło. Dodajemy do niego oliwę.
3) Układamy na tłuszczu rybę skórką do dołu. Smażymy 7 minut.
4) Rybę przewracamy na drugą stronę. Smażymy 4-5 minut.

Sos szczawiowy:

1) Szczaw umyć i drobno posiekać posiekać. Umieścić w rondlu, podlać kilkoma łyżkami wody i gotować, aż liście się skurczą.
2) Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i wymieszać.

Komentarz:
Bardzo proste, a jednocześnie smakowite połączenie. Łosoś wychodzi chrupiący i smażny, ładnie upieczony, a przy tym zostaje mu jego smak. Kwaśny smak szczawiu natomiast doskonale komponuje się ze smakiem ryby oraz zabija jej nieprzyjemny aromat.

Stek z sosem pieprzowym

Składniki:

4 steki
2 łyżki pieprzu
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki brandy lub whiskey
odrobina soli

1) W moździerzu grubo rozgnieść pieprz. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno.
2) W rondelku stopić jedną łyżkę masła. Zeszklić na nim masło i cebulę.
3) Dodać pieprz. Ostrożnie dodać alkohol. Uwaga! Jeśli w tym momencie rondel pierdolnie lub buchną z niego płomienie to znaczy, że dobrze zrobiłeś. Odczekać, aż brandy się wypali (można to przyśpieszyć mieszając sos) i zdjąć z ognia. Domieszać śmietanę. Posolić.
4) Na patelni zwykłej lub grillowej rozgrzać oliwę. Smażyć na niej steki od 3 do 5 minut zależnie od tego, jak chcemy je przygotować.

Komentarz:
Samo przygotowywanie tego dania sprawia wiele radości: krew się leje, płomienie buchają pod sufit. Zabawa dosłownie jak w Mortal Kombat. Warto spróbować dla samej przyjemności przyrządzania.

Pozostałe pięć przepisów na Fanboj i Życie

2
Notka polecana przez: baczko, jakkubus
Poleć innym tę notkę

Komentarze


FireFrost
   
Ocena:
+1

Na tych zdjęciach widać, że nie opanowałeś Photoshopa przez co żarcie wygląda na mało apetyczne. Generalnie żarcie jest mało fotogeniczne, ale da się to obejść w procesie obróbki zdjęć.

04-06-2014 16:29
Gniewko
   
Ocena:
+1

Jest brzydkie słowo! ZGŁASZAM TO DO GOWERATURY!

04-06-2014 22:53
Malaggar
   
Ocena:
0

FireFrost: Kolor sosów przywodzący na myśl kupę niemowlaka też ma wpływ na apetyczność:P

04-06-2014 23:20

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.