string(15) ""
» Blog » "Najemnicy" - recenzje.
19-05-2013 18:29

"Najemnicy" - recenzje.

W działach: literatura/fantasy | Odsłony: 11

Polterową recenzję zapewne już widzieliście (niemniej na wszelki wypadek zamieszczam linka na samym końcu notki), zachęcam też do przeczytania obszernego recenzji-omówienia na portalu ArtPapier. Recenzent włożył w swój tekst sporo pracy, bo wyszukał sporo informacji na temat Aphalona, wydawnictwa, w którym ukazała się książka, a także o autorze, co zaskutkowało bardzo ciekawymi spostrzeżeniami. Polecam!

link

A tutaj link do również ciekawej recenzji polterowej.

link

Komentarze


etcposzukiwacz
   
Ocena:
0
Jak wstawiasz linki to może dobrze by było faktycznie je wstawić?
19-05-2013 18:48
chimera
   
Ocena:
+2
Daj spokój. Nie jego wina, że polteredytor ssie.
19-05-2013 18:58
Repek
   
Ocena:
+1
@Torgradczyk
Pozwoliłem sobie zrobić linki.

Kliknij na "edytuj wpis" i zerknij, jak to się robi. :)

Pozdrawiam
19-05-2013 21:22
Torgradczyk
   
Ocena:
+1
Dzięki za podpowiedź - faktycznie, widziałem, że linki działają tylko na zasadzie "kopiuj, wklej", ale notkę wrzucałem trochę w pośpiechu.
20-05-2013 00:14
Aesandill
   
Ocena:
0
Gratulują przychlnych opini. Ja podchodze do książek osadzanych w światach growych jak do jeża, a do książek napisanych na podstawie sesji jak do jeża toksycznego.
Mimio to zawsze zdarzają się wyjątki, nic tylko pogratulować jeśli najemnicy są tacy.
------

"Podsumowując, powieść Pawła Jakubowskiego to propozycja dla specyficznego kręgu odbiorców. Gracze, LARP-owcy, wszelkiej maści „fantaści” – dla nich jest ta książka, napisana z zaangażowaniem w opowiadaną historię"

Takim zdaniem recenzent przekreśla u mnie swoje kompetencje :).
Jestę fantastę
21-05-2013 08:44
Torgradczyk
   
Ocena:
+1
Aesandill - dlaczego uważasz, że autor recenzji przekreślił swoje kompetencje? Zauważ, że recenzja jest obszerna, szczegółowa i zawiera ciekawe odniesienia do wielu innych utworów literackich, co wydaje mi się niewątpliwymi zaletami. Jako autor czytałem z wielkim zainteresowaniem.

Co do kręgu odbiorców - naturalnie celowałem w fanów fantasy, ale umieszczenie fabuły w świecie Aphalona miało być tylko dodatkowym smaczkiem. Włożyłem sporo trudu w to, żeby ta książka nie była tylko dla "erpegowców" - czy mi to wyszło, to już zweryfikują czytelnicy, ale póki co mam raczej pozytywne opinie na ten temat.
21-05-2013 11:04
Aesandill
   
Ocena:
+4
@ Tor
Zwyczajnie jak czytam że coś jest dla "wszelkiej maści "fantastów" "(jeszcze ten cudzysłów) to mam wrażenie że autor stwarza wirtualną bariere między "nami" a "wszelkiej maści fantastami" - ludźmi o konkretnych, jednolitych, specyficznych gustach.

Jeszcze jak by uzył jakiegoś zmiękczacza typu "dla wielu z" albo "dla części" to moze by mnie tak nie raziło. Tak ością w gardle stają mi te dwa słówka - "wszelkich" oraz cudzyłów na "fantaści"

Już jakie te gusta? W tak zróznicowanej grupie. Po prostu czując się fantastą mam wrażenie że Autor mnie kategoryzuje - mało tego, najwyraźniej nie do swojej grupy, a do "innych".

Czy do wszelkiej maści fantastów zaliczają się choćby:

Miłośnicy romansu paranormalnego?
Horroru?
NewWeirdu?
...

Czy to dla nich propozycja? Raczej nie bardziej niz do Mainstreamowca.

---
Może za ostro, troche przesadziłem ale wewnętrzny pieniacz każde mi się stawiać ;). To media tworzą wizerunek grup, a skoro Autor recki uzytym jezykiem tworzy stereotyp(też na mój temat), to dla mnie jest zwyczajnie niekompetenty.

Pozdrawiam
Aes (pisz mi Aes)
21-05-2013 11:49

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.