» Blog » Kurczak z 40 ząbkami czosnku
09-05-2011 18:46

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

W działach: Kuchnia | Odsłony: 21

Przepis kuchni francuskiej w odmianie prowansalskiej. Brzmi jak danie dla samobójców i prawdę mówiąc trochę się go bałem, nawet pomimo, że lubię czosnek. Okazał się jednak bardzo zjadliwy.

Składniki:

8 podudzi z kurczaka
50 mililitrów oliwy z oliwek
40 ząbków czosnku
1 łyżka liści tymianku
sól, pieprz

1) Czosnek rozebrać na pojedyncze ząbki. Nie obierać ich, pozostawić na nich skórkę.
2) Wymieszać sól, pieprz i tymianek. Natrzeć nimi podudzia z kurczaka.
3) Na patelnię nalać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć na niej podudzia z obydwu stron.
4) Pozostałą oliwę wlać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć w niej kurczaka i obsypać czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez około 60 minut.

 

Czosnek, którym się posługujemy musi koniecznie pozostać w łupkach. Po tak długim okresie pieczenia bowiem staje się miękki i praktycznie rzecz biorąc rozpływa się w ustach. Jeśli go obierzem, to niestety w trakcie pieczenia rozpłynie się w dośc nieprzyjemnie wyglądającego gluta.

 

Po usmażeniu ząbki czosnku smakują zupełnie inaczej, niż surowe lub gotowane. Prawie całkowicie tracą swój zapach, stają się delikatne, kruche i naprawdę smaczne.

Komentarze


Radagast Bury1
   
Ocena:
0
Jako miłośnik czosnku koniecznie spróbuję!
09-05-2011 19:09
Xolotl
   
Ocena:
0
40 ząbków! Chciałbym to spróbować:)
09-05-2011 19:18
Albiorix
   
Ocena:
+4
Rety jaki ten przepis jest cudny. Nie probowalem ale jest tam duzo czosnku.
09-05-2011 19:36
Dagobert
   
Ocena:
+2
Jak spojrzałem po raz pierwszy na tytuł notki myślałem, że będzie coś o 40do1;), fajny przepis.
09-05-2011 19:54
Jade Elenne
   
Ocena:
+2
Jak miło widzieć, że nie jestem odosobniona w swojej miłości do czosnku;) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
09-05-2011 20:19
Vindreal
   
Ocena:
0
Hmmm, brzmi jak ulubiona potrawa wszelkiego rodzaju łowców wampirów. Zapowiada się całkiem smakowicie :)

Jade, kiedy gotujemy? :P
09-05-2011 21:09
de99ial
   
Ocena:
0
1. W czasie pieczenia przykrywamy folia aluminiową czy zostawiamy na pastwę gorąca?
2. Która półka w piekarniku?
3. Termoobieg?
09-05-2011 23:04
Khaki
   
Ocena:
+7
Nie no - jak zegarmistrz zrobi posta o gotowaniu, lucek o ogórkach to same ochy i achy a jak ja zrobię o ciastkach video to mi marudzą w komentarzach. Foch!

A teraz nieco poważniej - przepis mnie oczarował. Na pewno zrob... na pewno powiem Marcie aby zrobiła :D
Czosnek jest zdrowy :D
09-05-2011 23:05
Malaggar
   
Ocena:
0
Czosnek jest zdrowy :D Ale polski, a nie chiński, co gnije jak poleży kilka dni:P
09-05-2011 23:15
Dabi
   
Ocena:
0
Też myślałem, że to notka o settingu jak Dagobert ^^

Wchodzę i myślę o jakiś z jajem wpis o grze a tu przepis.

Jakiś taki za prosty jak na Ciebie Zegu :P
10-05-2011 07:43
~ciasteczkowy potwór

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+3
@Khaki
Bo nie używałeś czosnku.
10-05-2011 10:05
Aesandill
   
Ocena:
0
To ja tym razem narzekać nie będe nawet :D
Podobny przepis znam, tyle że dochodzą tam jeszcze inne warzywa i jest cudny.
Pzdr.
Aes
10-05-2011 15:20
de99ial
   
Ocena:
0
Zegu Zegu odpowiesz na moje pytania?
10-05-2011 16:16
zegarmistrz
   
Ocena:
0
De99ial: ja piekłem w brytfannie. Przykrytej. Ustawionej na najniższej półce piekarnika, bo inaczej się w nim nie mieściła.

Dagobert, Dąbi: poczekajcie do niedzieli.
10-05-2011 17:08
de99ial
   
Ocena:
0
OK dzięki.

EDIT

Przepis sprawdzony. Działa.

Pod koniec pieczenia można zdjąć folię i pozwolić kuciakowi nałapać chrupkości.
10-05-2011 23:12

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.