string(15) ""
» Blog » Kurczak nie-całkiem-po-wrocławsku
12-07-2013 20:36

Kurczak nie-całkiem-po-wrocławsku

W działach: Polter- Kulinarnie | Odsłony: 18

Lata temu w komunistycznej książce obczaiłem przepis na kurczaka po wrocławsku. Przez lata udoskonalałem. Oto efekt.

Składniki:
-Kurczok
-Szklana piwa miodowego
-Szklana wina wytrawnego
-Rodzynków
-Moreli Suszonych
-Śliwków Suszonych (ale raczej mniej niż pozostałych owoców)
-Cebuli
-Papryczków Ostrych (ale nie za dużo)
- Jabłek Pokrarajanych Jako-Tako w kawałki
-Parę Pokrajanych Główek Czosnku
-Przyprawy Raczej Ostre

Dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze na oko robię. Wszystko do naczynia żaroodpornego, a potem do piekarnika, na 180, aż mięso dojdzie. pamiętać należy, by bebech martwego nielota wypchać nadzieniem, a resztę dookoła niego posypać, całość trunkami polać. Gwarantuję pyszne. Wszystko jest jadalne. Za każdym razem jak robiłem sos był chlebem wybierany.

Komentarze


Sznurek44
    Omnomnom
Ocena:
0
Wygląda świetnie, zgłodniałem, lecę do lodówki po jakiś substytut...

Ostatnio Wasze kurczaki i żeberka zachęcają mnie, totalnego laika w sztuce alchemii (czytaj: gotowania) do spróbowania swoich sił w kuchni. Mam pomysł na przetestowanie krótkich przepisów z pecetowego Sacred, może coś z tego wyjdzie.
12-07-2013 20:54
earl
   
Ocena:
+2
W książce "Potrawy z drobiu i dzikiego ptactwa" autorstwa Danuty i Henryka Dębskich jest ponad 400 przepisów na to, co można zrobić z kurą i kurczakiem i blisko 200 przepisów na potrawy z kaczki i gęsi.
13-07-2013 09:36

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.