12-07-2013 20:36
Kurczak nie-całkiem-po-wrocławsku
W działach: Polter- Kulinarnie | Odsłony: 19
Lata temu w komunistycznej książce obczaiłem przepis na kurczaka po wrocławsku. Przez lata udoskonalałem. Oto efekt.
Składniki:
-Kurczok
-Szklana piwa miodowego
-Szklana wina wytrawnego
-Rodzynków
-Moreli Suszonych
-Śliwków Suszonych (ale raczej mniej niż pozostałych owoców)
-Cebuli
-Papryczków Ostrych (ale nie za dużo)
- Jabłek Pokrarajanych Jako-Tako w kawałki
-Parę Pokrajanych Główek Czosnku
-Przyprawy Raczej Ostre
Dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze na oko robię. Wszystko do naczynia żaroodpornego, a potem do piekarnika, na 180, aż mięso dojdzie. pamiętać należy, by bebech martwego nielota wypchać nadzieniem, a resztę dookoła niego posypać, całość trunkami polać. Gwarantuję pyszne. Wszystko jest jadalne. Za każdym razem jak robiłem sos był chlebem wybierany.
Składniki:
-Kurczok
-Szklana piwa miodowego
-Szklana wina wytrawnego
-Rodzynków
-Moreli Suszonych
-Śliwków Suszonych (ale raczej mniej niż pozostałych owoców)
-Cebuli
-Papryczków Ostrych (ale nie za dużo)
- Jabłek Pokrarajanych Jako-Tako w kawałki
-Parę Pokrajanych Główek Czosnku
-Przyprawy Raczej Ostre
Dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze na oko robię. Wszystko do naczynia żaroodpornego, a potem do piekarnika, na 180, aż mięso dojdzie. pamiętać należy, by bebech martwego nielota wypchać nadzieniem, a resztę dookoła niego posypać, całość trunkami polać. Gwarantuję pyszne. Wszystko jest jadalne. Za każdym razem jak robiłem sos był chlebem wybierany.