» Blog » Kaloryczny Binladen
09-12-2009 18:01

Kaloryczny Binladen

W działach: Kuchnia, Offtopic | Odsłony: 7

Tym razem coś kuchni muzułmańskiej, na oko któregoś z krajów morza śródziemnego, być może marokańskiej. Danie jest dość ostre i korzenne. Niestety jednocześnie dość kaloryczne. Ilość składników dla 4 osób.

Składniki:

1 szklanka oleju do frytowania.
1 cebula
6 ziemniaków
300 gramów karkówki jagnięcej (ja wziąłem wieprzową)
2 ząbki czosnku
1 centymetr startego imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 gniazdko nasienne zielonego kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka wody

1) Kroimy cebulę na plasterki. Do garnka nalewamy oleju. Wrzucamy doń cebulę i frytujemy na złoto. Odcedzamy.
2) Kartofelki kroimy na mniejsze kawałki. Mogą być dość grube. Wrzucamy je do oleju i frytujemy na twarde fryteczki. Gy zrobią się złote odcedzamy.
3) Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Gdy się usmaży odcedzamy.

W tym momencie tam, skąd wziąłem ten przepis piszą, żeby do oleju nalać wody. Jest to zajefajny pomysł, zwłaszcza, jeśli lubimy mieć poparzenia przynajmniej 3 stopnia. Przy tych proporcjach powinno to bowiem zakończyć się śliczną fontanną.

4) Zlewamy większość oleju. Zostawiamy tylko drobną warstwę na dnie. Dolewamy wody i wkładamy frytowane składniki. Solimy.
5) W oddzielnej miseczce mieszamy wszystkie składniki i dodajemy doń jogurtu. Mieszamy.
6) Dodajemy do reszty składników. Dusimy jeszcze około 15 minut.

Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Komentarze


Jeszcze nikt nie dodał komentarza.

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.