string(15) ""
» Blog » Jak zrobić bimber??
13-07-2007 10:17

Jak zrobić bimber??

W działach: Zostań wieśniakiem - poradnik | Odsłony: 52901

Jak zrobić bimber??

Z cyklu „zostań wieśniakiem”

 

Poniższy cykl zaprezentuje wam (miastowym) sposoby przetrwania na polskiej wsi. Nic powtarzam NIC nie będzie w stanie was zaskoczyć po lekturze cyklu niniejszych artykułów.

Dowiecie się wszystkiego o polskiej wsi : jak nie okazać się ignorantem w kwestiach rolniczych, jak wydoić krowę, odpalić traktor, co to orczyk, gdzie koń ma przód a gdzie tył. Poznacie różnice kulturowe miasto / wieś, trunki wszeteczne, gwarę wiejską, etykietę.
Jednym słowem, gdy kiedyś wasze auto zepsuje się gdzieś wśród poleskich bagien lub bieszczadzkich gór. Dacie sobie z autochtonami radę i wyjdziecie z konfrontacji zwycięsko.

 

Naszym dzisiejszym tematem będzie: Jak zrobić bimber??


Rzeczą najważniejszą w życiu polskiego chłopa jest odpowiedni napęd do ciągnika i chłopa J. Oczywiście można polegać na niesprawdzonych 95% trunkach zza wschodniej granicy, ewentualnie pić wino (o tych sposobach później). Kiedy bieda zagląda do kieszeni  i żal rzyć ściska czas się wziąć do roboty i samemu stworzyć arcydzieło. Należy nadmienić że sprawdzony trunek mniej szkodzi zdrowiu niż spychały z ruskiego targu.


Więc jak zrobić BIMBER

 

Instrumentarium:


Gąsior (na zacier), pojemnik destylacyjny: banka od mleka, szybkowar, parnik (wersja xxl na wesele), rurki szklane, gumowe korki, wąż gumowy, chłodnica (wiadro, chłodnica samochodowa, chłodnica laboratoryjna).
Potrzebujemy odpowiedniego zestawu: Przykładowy schemat znajduje się na ilustracji. Ważną sprawa jest skombinowanie chłodnicy wodnej (idealna jest laboratoryjna), ale można też chłodnice wodna zrobić z wiadra przez które przebiega rurka szklana. Za pojemnik na zacier służyć może baniak (np. bańka po mleku lub szybkowar). Pamiętajmy o uszczelnieniu zestawu bo inaczej śmierdzieć będzie podczas destylacji okrutnie.
Tip:
Starajcie się nie używać wężyków z gumy (bimber potem śmierdzi ową gumą).


Zacier czyli zacny rok 1410.
Potrzebujemy kilo cukru (1kg), 4 litry wody, 10 - 20 dkg drożdży – mogą być piekarnicze.
Nasze składniki umieszczamy w balonie i stawiamy w ciepłym miejscu po kilkunastu dniach (około tygodniu) zacier możemy destylować.
Tips:
Aby przyspieszyć proces do zacieru możemy dorzucić 0,5 kg ryżu (zacier mamy po 4- 5 dniach). Możemy do balonu dodać ziaren żyta 2-3 kg na 20 litrów – pozwoli to pozbyć się smrodku charakterystycznego dla bimbru. Niestety musimy poczekać aż zytko zacznie kiełkować, może to mu zająć nawet do 20 dni. 
Zacier możemy wzbogacić np.: suszonymi śliwkami, Pestami z tych że, skórkami pomarańczy, gruszkami,  wiśniami. Każdy bimbrownik ma swoje sekrety.


Pędzenie 


Bez pośpiechu stawiamy nasz baniak na wolnym ogniu. Sam proces możemy powtórzyć drugi ba nawet trzeci raz.


Tips:


Jak ma małą moc i wali drożdżami trzeba destylacje powtórzyć i na Boga tym razem na nieco wolniejszym ogniu. Pędzenie bimbru  to nie wyścigi liczy się efekt a nie kto pierwszy.
 
Po upędzeniu pijemy??  Nie!!  Poczciwy bimber trzeba przyprawić.


Nasz najwydestylowaniuchniejszy bimberek nalewamy do sloika w którym uprzednio umieściliśmy: jedna poćwiartowaną pomarańczę, skórki cytryny i kawusię (kilka ziaren mieszczuchy a nie Neskę trzy w jednym). Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w piwniczce  musi tam postać tak ze dwa – trzy tygodnie i natenczas hu nasz bimber jest gotów.

Tips:


Zamiast pomarańczy możemy zrobić tak: na 0,5 l bimbru 3 łyżki miodu i 10 rodzynek.
 
Zajawka:

części drugiej drinki do 5 zł czyli jak z dziadowskiego alkoholu zrobić super specjały.

3
Notka polecana przez: Andman, jakkubus
Poleć innym tę notkę

Komentarze


~loniu

Użytkownik niezarejestrowany
    ..??...
Ocena:
0
Mam pytanko zrobiłem juz cała aparaturket ylko mi brakuje banki na mleko ale to sie załatwi bez problemu albo załatwie sobie czajnik i nawet chłodnice mam ale jest problem z ta rurka zakrecona w spirale czy to moze byc zwykły wezyk gumowy i czy miedziana rurka moze byc taka jak od centralnego i mam tez taka gzałke alektryczna na która sie kladzie ta banke albo czjanik i tam sie nie ustawia temperatury;/;/;/;/ czy ta grzałka tez moze być ??????? a ile moze kosztowac taka rurka ze szkła około 100cm dł i 10 mm grubosc ?????!!!
27-06-2008 21:22
~Pirat

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
zerkinij na allegro haslo bimber
28-06-2008 13:50
~loniu

Użytkownik niezarejestrowany
    ?
Ocena:
0
czy ta rurka w chłodnicy moze byc aluminiowa ?????
28-06-2008 21:33
~xxxxxxxxx

Użytkownik niezarejestrowany
    xxxxxxxxx
Ocena:
0
a jak sie chce przepedzic wino to trzeba dodawac cukru ???
01-07-2008 13:48
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
nie trzeba dodwac ale mozna troche
15-08-2008 10:40
~krowiak

Użytkownik niezarejestrowany
    ma raka tam gdzie s...
Ocena:
0
Nie przejmował bym się za bardzo tymi rewelacjami o rakotwórczości bimbru. Te informacje pochodzą tylko z wikipedii i prawdopodobnie ktoś coś usłyszał i chciał się popisać, jak to przeważnie bywa na tym portalu. Albo raczej jakiś "racjonalista" udowadnia, że skoro państwo zabrania pędzenia, to tylko ze względu na nasze dobro. Przecież nawet nie są podane źródła tej informacji. A zasada jest prosta, zacier robimy nie na drożdżach gorzelniczych, tylko na winiarskich i tak samo jak w winie dbamy o prawidłowe ph itp. I skoro wypijając zdrowe winko wlewamy do swojego organizmu wszystko, co nam się w baniaku wylęgnie i żadnego raka nie dostajemy, to tym bardziej go nie dostaniemy wypijając odpowiednio przedestylowany zdrowy zacier.
18-09-2008 22:18
~cordoba 1468

Użytkownik niezarejestrowany
    pytanko?
Ocena:
0
mam pytanko zacni winiarze i bimbrownicy,jezeli by podgrzal zacier najpierw przy otwartym kotle to METANOL by wyparowal i nie trzeba by bylo wylewac juz pierwszych skroplen wodeczki czy mylnie mysle??
27-11-2008 15:36
~dominik

Użytkownik niezarejestrowany
    :D
Ocena:
0
SUPER!! ! Od jakiegoś czasu nosilem sie z zrobieniem bumberku. Niestety niemam warunkow do tego:( Mieszkam ze starymi. Ale zima idzie a oni na ferie zawsze wyjezdzaja: ) Wiec bede mogl zaszalec i sobie napedzic :P Pozdro!
28-11-2008 04:12
~Maku

Użytkownik niezarejestrowany
    Ziarna :)
Ocena:
0
Mam pytanie (jak juz takie istnieje to przepraszam) jak to zrobic z zytem mam pierw wsypac do balonu i czekać az wykiełkuje ?? pozniej dac cukier i drozdze czy jak ? aha i jak zyto wykielkuje to go wywalic czy pozostawic do destylaci ?
10-04-2009 01:02
~huskyy

Użytkownik niezarejestrowany
    :)
Ocena:
0
Dlaczego bombelki z rurki powracają mi do balonu???????? wszystko zrobiłem tak jak napisane:( :):)
20-04-2009 18:51
~jaro

Użytkownik niezarejestrowany
    xxxx
Ocena:
0
Ja stosuję między zbiornikiem a chłodnicą jeszcze dwa odstojniki ze słoików 3l i tam zostają te cięższe osady i jest tego dosyć sporo. po drugim przepuszczeniu jest spirytus pow.80%.Robię z żyta i bez drożdży.
30-03-2010 21:14
~krzysio

Użytkownik niezarejestrowany
    mam pytanko
Ocena:
0
moze ktos juz to robił i ma praktykie co by wyszło jakby zamiast tradycyjnego zacieru nalac do parnika piwa i to piwo przedestylowac moze ktos wie ?
24-02-2011 17:00
~miś

Użytkownik niezarejestrowany
    mp
Ocena:
0
haha z piwa dobre takiego czegoś jeszcze nie słyszałem spróbuj to zobaczysz i daj znać:D
30-09-2011 16:21
~hubert990

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
Moc biorąca się z samej natury a nie wódka wspomagana chemią
19-01-2012 16:18
~jusek

Użytkownik niezarejestrowany
    propozycja
Ocena:
0
Można szybko zrobić zacier na drożdżach gorzelniczych tzw.turbo,na nastawie cukrowym.
Z około 8 kg i 25 litrów wody(plus turbo drożdże z pożywką)wychodzi bryndza o mająca 18-20 amper.
Potem zciągnąć zacier bez osadu,wyklarować(jest spec środek do tego) wlać do baniaka z wiórkami dębowymi...
Praktycznie od nastawienia do produktu finalnego upływa 3-4 dni.
Poniewiera równo, ale potem łeb nie napierdala.

I jeszcze rada praktyczna-Podczas pędzenia nie pić berbeluchy prócz tego co przy"smakowaniu".
Można się urżnąć i pół budy spalić-co się przydarzyło mojemu sąsiadowi.
Fajczyło się ekstra,ale zamiast gasić, musieli wynosić aparaturę zanim straż i policja przyjechała.
15-01-2013 01:44
~młody

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
Mam pytanie ktore już było zadane lecz bez odpowiedzi, czy chlodnica moze byc aluminiowa? Pytam bo jest ona tańsza w zrobieniu.
20-02-2013 12:27
~sheep

Użytkownik niezarejestrowany
    ??
Ocena:
0
10-20 dkg drożdży? no proszę.. Jeśli coś robić to dobrze.. zapraszam http://moonshine-still.republika.pl/produkcja.html
16-03-2013 14:43
~samogon

Użytkownik niezarejestrowany
    co do tej aluminiowej
Ocena:
0
kolego nie rob z amelinium chlodnicy bo to bedzie reagowac z alco. miedz/szklo najlepsze,
pozdrawiam.
19-03-2013 15:18
~jarek

Użytkownik niezarejestrowany
    dobry trunek
Ocena:
0
witam co zrobić żeby bimberek nie piekł w buzie tylko rozgrzewał żołądek
18-05-2014 14:55
jakkubus
   
Ocena:
0

@sheol

A dlaczego by po prostu nie wydestylować po raz drugi?
 

EDIT: Oj, dopiero teraz zobaczyłem ile lat ma ta notka... ;)

18-05-2014 20:55

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.