» Blog » Jajka poszetowe
27-06-2009 23:19

Jajka poszetowe

W działach: Coolinaria | Odsłony: 385

Jajka poszetowe

Dzisiejsza wyprawa do kuchni, w samo południe, zakończyła się smętną konkluzją - nie, nie mam ochoty na kanapki z serem/szynką/pomidorem, gardzę kabanosami i za nic nie wezmę do uściech swych choćby kęsa rzodkiewki. Wzrok mój powędrował na półki drzwiczek. A więc jest jakaś nadzieja, pomyślałem. Czekały tam. W równym szeregu, niczym żołnierze, gotowi na jedno skinienie walczyć i ginąć za cesarsko-królewską Monarchię. Jajka. Dwadzieścia jaj, niestemplowanych, prosto ze wsi. Sporych, smakowitych, o ciemnopomarańczowym żółtku. Od kur, chowanych na pszenicy, marchwi i pokrzywie. Absolutne delicje.

Inki: To co zjemy? Inki: Jajecznicę, mój ssskarbie.

Inki: Ale wiesz, mój ssskarbie, że mamy podniesiony cholesterol? Inki: ...

Inki: A ty chcesz smażyć jajka na maśle?

Inki: Noo...

Inki: I pewnie wkroić tam nieco kiełbaski? Boczusiu? Żółtego serka?

Inki: Nie uznaję innej jajecznicy!

Inki: Ja też, mój ssskarbie, dlatego zjemy coś innego.

Inki: Zatem proponuję jaja na twardo...

Inki: Mniemam że z majonezem?

Inki: ...

Inki: Nie, mój drogi. Zjemy dziś coś nowego. Danie ekskluzywne, podawane w najlepszych restauracjach, a jednocześnie banalnie proste w wykonaniu. Ba! Jeśli nam się uda, opiszemy to na Polterze, gawiedzi ku nauce i uciesze!

Inki: A co to będzie?

Inki: JAJKA POSZETOWE! (kurtyna)

Przepis na jajka poszetowe, znane również jako jajka w koszulkach. Jajka (wiela kto lubi, jo żech dzisioj zjodł dwa) Woda (z litr) Sól (łyżeczka) Ocet winny (2 łyżki) - wodę z octem i solą zagotować - wbić jajka do szklanki/kubeczka (każde osobno) - nie rozwalić! - wlać ostrożnie jajka do wrzątku - odczekać dwie minuty - wyjąć, odcedzić, zjeść Jajka poszetowe (z fr. oeufs poches) są daniem niezwykle delikatnym, o ciekawej konsystencji. Nie przejmujcie się, jeśli na początku białko będzie pływać w formie pióropuszy - po jakimś czasie powinno się wszystko w miarę odpowiednio ukształtować. Ocet w wodzie zapewnia szybsze ścięcie, a i ciekawy, nieco kwaskowaty smak - BTW warto zaopatrzyć się w jak najlepszy. Ale ale! To jeszcze nie koniec! Inkryminowane jajka można bowiem położyć na plasterku szynki i polać łyżeczką sosu holenderskiego (4 żółtka, łyga masła, sok z cytryny, można odrobinkę rosołu - i wszystko ubić, lekko podgrzewając) - dzięki czemu powstanie danie znane jako jajka po benedyktyńsku. Bą apetit!

Komentarze


~A.Pilipiuk

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
sproboj z octem balsamicznym.
27-06-2009 23:30
MidMad
   
Ocena:
0
FpytkeU, ale ja mam pytanie...
GDZIE JEST MJENSO?! :D
27-06-2009 23:33
Inkwizytor
    w...
Ocena:
0
...szyneczce :D
I śmigiełku :D
27-06-2009 23:38
Viriel
   
Ocena:
0
Chylę czoła za to prozdrowotne gotowanie, tak mocno uderzające w "niezdrowy poziom" cholesterolu. Ale, zważywszy na moje kobiece upodobania kulinarne skierowane zdecydowanie w stronę MIĘCHA, stwierdzam, iż jaja te (choć z zacnych kur pędzone) nijak się mają do żeberek szlacheckich... z których powodu przez dwa dni praktycznie nie odchodziłam od stołu...

Dzięki, Inki :)
28-06-2009 01:40
Vindreal
   
Ocena:
0
O psia jucha... Aleś mi człowieku smaka narobił... Ani chybi na dniach udam się na epicką wyprawę do sklepu po ocet. (Jeśli będzie odpowiednio epicka opiszę ją na blogu)

W życiu bym nie wpadł na pomysł, by jajko gotować bez skorupki...
01-12-2009 22:43

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.