string(15) ""
» Blog » Dwory Końca Świata - opinie?
18-07-2015 15:49

Dwory Końca Świata - opinie?

W działach: RPG | Odsłony: 918

Hej!

Dostałem z Poltera Dziedzictwo Imperium: Dwory Końca Świata jako podręcznik do recenzji. Jestem już na jakiejś 170 stronie, a podręcznik ma 260, ale nie o tym chciałem. Chciałem Was zapytać - znacie ten system? Przeczytaliście? Graliście w niego może? Jakie są wasze opinie i uwagi do systemu?

Przyznam szczerze, nie jestem zachwycony Dworami, po prawdzie to chyba najgorsza podstawka do systemu RPG jaką w życiu czytałem, ale ciężko mi powiedzieć czy to prawda obiektywna, czy tylko moja opinia. Chciałbym zasięgnąć Waszych uwag zanim zacznę pisać recenzję. 

Komentarze


Kuzz
   
Ocena:
+3

Każda ocena/recenzja jest z założenia subiektywna. Ostatnim, czego ci trzeba to opinie innych ludzi, które miałyby ingerować w tekst, pod którym podpisujesz się ty sam.

Jeśli nie czujesz się na siłach by bronić swojego zdania lub boisz się reakcji jaką wywołałaby twoja recenzja, to z niej zrezygnuj. W każdym innym wypadku pisz i w dyskusję wchodź dopiero gdy wyrobisz sobie opinię do której sam będziesz przekonany.

Powodzenia.

18-07-2015 16:54
Kaworu92
   
Ocena:
0

No, być może :) Po prostu chciałem spytać co inni myślą o tym systemie i sprawdzić, czy moje wrażenia są z tym zbieżne :)

18-07-2015 17:21
Fenris

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+4

Czekaj czekaj - nie jesteś pewny tego co widzisz, dlatego szukasz opinii innych użytkowników, by na tym oprzeć RECENZJĘ?

18-07-2015 17:47
Z Enterprise
   
Ocena:
+1

Dostał podstawkę, trzeba teraz odbębnić, nie? Nie każdy jest Waśkiewiczem.

Xellos, traktuj tę książkę jako pokaz działania karmy.

18-07-2015 18:14
Kamulec
   
Ocena:
+3

Jak rozumiem, nie chcesz przedstawić krzywdzącej opinii. W takim wypadku najlepiej poproś kogoś o pomoc na etapie redakcji tekstu, ew. o dopisanie do niego zdania odrębnego w ramce.

18-07-2015 18:16
Kaworu92
   
Ocena:
0

No właśnie jest tak, jak napisał Kamulec - z jednej strony system mi się bardzo nie podoba (praktycznie wszystkie jego aspekty), z drugiej trochę mi głupio wystawić negatywną ocenę...

Może rzeczywiście na etapie redakcji tekstu o ramkę "okiem [użytkownika]" i będzie taki hm... dwugłos?

18-07-2015 22:37
szariat
   
Ocena:
0

To ja oferuję swój głos. Tylko to będzie pierwszy dwugłos podwójnie negatywny.

18-07-2015 23:03
Tyldodymomen
   
Ocena:
0

Jedna z najgorszych autorek ostatniej dekady. Pseudohistoryczny low-magic warhammer wymieszany z elementami monastyru i fluffem którego nie powstydziłby się każdy początkujący mistrz gry z zacięciem do ambitnych historii. Gdyby nie charakternik gra dzierżyłaby dumnie czerwoną latarnię ligi polskich dezajnerów erpegowych.
 

18-07-2015 23:58
Kamulec
   
Ocena:
0

DKŚ leżą u mnie na półce, ale nie zacząłem czytać. Jeśli całościowo będzie słabo, mam nadzieję, że znajdę elementy do wykorzystania w innych rozgrywkach.

19-07-2015 00:10
jakkubus
   
Ocena:
0

Przynajmniej lepsze to od Warhammera.

19-07-2015 00:40
Tyldodymomen
   
Ocena:
0

Niestety Jakkubusie, to jest gra przy której nawet Pierdycja wypada dobrze.
 

19-07-2015 01:41
gacoperz
   
Ocena:
+1

Nie chcę nic mówić, ale niejako właśnie wystawiłeś swoją ocenę. :-P 

Recenzja to już tylko formalność.

19-07-2015 08:07
Agrafka
   
Ocena:
+2

Xellos, pisz co myślisz. Recenzja negatywna to też recenzja.

19-07-2015 11:44
AdamWaskiewicz
   
Ocena:
+2

Natomiast przy ewentualnym dwugłosie / ramce bardzo dobrze byłoby, jeśli wypowiedziała się osoba znająca starszą wersję systemu - dobrze wiedzieć, jakie rzeczy zostały zmienione, co jest nowego.

19-07-2015 11:51
Headbanger
   
Ocena:
+2

Ta recenzja będzie kopalnią wesołości. Nie mogę się doczekać...

19-07-2015 23:43
deailon
   
Ocena:
+1

Recenzja zawsze jest tekstem subiektywnym. Recenzja RPGa jest o tyle łatwiejsza od np. książki, że żeby ją napisać dobrze, trzeba zagrać w grę - a wtedy ma się jakiś feedback od reszty grupy. Ale w sumie - każdy artykuł recenzyjny jest dziełem konkretnej osoby. Jak Ci się nie podoba, to pisz co i dlaczego - nawet jak ludzie nie będą się zgadzać, to przynajmniej będą wiedzieć, co jest dla Ciebie problemem i czy ich to też w grze interesuje/drażni/widzą to w ogóle.

19-07-2015 23:50
earl
   
Ocena:
+2

Agrafka ma rację - po co komu recenzja fałszywa? Jeśli uważasz, że coś Ci się nie podoba to napisz o tym. Jeśli nie zrobisz tego lub będziesz wychwalał to ta recenzja będzie przejawem braku szacunku dla czytelników.

21-07-2015 23:11
Headbanger
   
Ocena:
0

"żeby ją napisać dobrze, trzeba zagrać w grę"

Oj już nie przesadzajmy!

22-07-2015 00:23
deailon
   
Ocena:
0
Head: ja to mam wymagania, prawda? ;)

A tak całkiem serio, to ja RPG traktuję jako grę a nie dzieło literackie. Planszówki też nie oceniam po samej lekturze instrukcji. W grach fabularnych to w ogóle byłoby karkołomne zadanie, bo oprócz perspektywy Gracza jest też perspektywa MG - a gra może być w różnym stopniu przyjemna dla jednej czy drugiej strony. Rozumiem też problem Kaworu - gra nie kręci, a tu by trzeba namówić kogoś na granie. Z drugiej strony jest recenzentem, a to zobowiązuje. W końcu ludzie zakładają, że poznał dobrze grę.
22-07-2015 15:49

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.