06-09-2006 12:59
Bigos staropolski
W działach: przepisy | Odsłony: 6Weź garniec kapusty kwaszonej, przepłucz i odciśnij. Wrzuć do gara, zalej odrobiną wody, gotuj bez przykrycia.
Weź pół funta pieczeni wołowej,
pół funta szynki,
pół funta wieprzowiny gotowanej,
pół funta wędzonki,
funt żeberek wędzonych,
pół funta skwarek,
pół funta kiełbasy śląskiej
pół funta kiełbasy jałowcowej.
Pokroj wszystko w kostkę (prócz skwarek).
Funt cebuli posiekaj i usmaż na czterech łyżkach smalcu gęsiego.
Dodaj garść siekanych śliwek wędzonych, dwie garści borowików suszonych.
Zalej kwaterką madery lub dobrego węgrzyna.
Do woreczka płóciennego wrzuć gałązkę jałowca z jagodami, ziela angielskiego, dwa bobkowe listki. Wrzuć do garnka z bigosem i duś na małym ogniu najmniej cztery godziny. Potem odrzuć worek z ziołami, dodaj soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Gorący gar na dwór wynieś, jeśli zima, to niech się bigos zamrozi. Na drugi dzień duś bigos najmniej cztery godziny i znowu przemroź. Na trzeci dzień winien być najprzedniejszy.
---
Jak dawno mówiłem - jedyną formą bloga, jaką zniosę, jest blog kulinarny ;)
A że nudziłem się dziś w pracy...
A skąd bigos? No bo od czego zacząć, jak nie od króla wszystkich potraw?
luc.
(przepis bigos jest na licencji.. eee... Attribution-NonCommercial 2.0 Poland by Creative Commons.)