Zakończył się konkurs poświęcony grze Big Fat Burger. Dziękujemy za liczne zgłoszenia, pełne świetnych pomysłów i praktycznie zawsze bezbłędne! Wybór zwycięzców nie był rzeczą łatwą, a czytelnicy wykazali się pomysłowością w tworzeniu polskich burgerów.
Nagrody w postaci gier, czapeczek oraz toreb na zakupy otrzymują:
- Renata Baranowska
- Kastarzyna Sz. (nazwisko nie zostało podane)
- Anna Chudoba
Ze zwycięzcami skontaktujemy się drogą mailową.
I jeszcze podajmy odpowiedzi:
1. Padło kilka nazwisk osób kojarzonych ze współczesnymi hamburgerami, jednakże tylko jedno pojawiło się we wszystkich zgłoszeniach: Fletcher Davis i rok 1904.
2. Gry z motywem kulinarnym? Wśród nadesłanych propozycji znalazły się: Top Kitchen, A la carte, Sole Mio, Lotto Jedzenie (Food), Pizza XXL, Palce lizać, VivaJava: The Coffee Game, Spaghetti, Szalony kucharz, Sushi Go! a nawet Sałatka z Karaluchami, Zupa z Karaluchami.
3. I trzy wybrane przepisy:
Pani Renata napisała: do bułki pełnoziarnistej wkładamy: plasterek szynki, plasterek żółtego sera gouda, plasterki cienko pokrojonego pomidora, 2 kawałki smażonego boczku, starty oscypek wędzony (dużoooo oscypka). Pomiędzy warstwami kiełki z rzodkiewki i brokułów, do wyboru: keczup, chrzan lub musztarda sarepska.
Pani Kasia nadesłała: do polskiego hamburgera użyłabym na pewno sporo cebuli, jakiś ogórek też byłby chyba sensownym dodatkiem. Klasyczny przepis złamałabym dając pachnącą kiełbasę (choćby podwawelską) zamiast mięsa. Do tego zamiast sałaty znalazłaby się w nim odrobina świeżo kiszonej kapusty. Obowiązkowo musiałby być też jakiś sos, myślę że chrzanowy nieźle by się sprawdził. No i zamiast zwykłej hamburgerowej bułki dobra polska bułka poznańska ;)
Pani Ania wymyśliła z kolei polskiego burgera podhalańskiego o składnikach: mięso wołowe, szpinak, oscypek grillowany, pikle, pomidor, czerwona cebula, sos żurawinowy.