» Blog » Kulinarne katastrofy Zega I: Dyniotto z ryżem
26-11-2009 13:52

Kulinarne katastrofy Zega I: Dyniotto z ryżem

W działach: Kuchnia, Offtopic | Odsłony: 41

Kolejny mało konkretny wpis (spokojnie, flejmy o RPG już się piszą). Tym razem będzie o gotowaniu. Jak wszyscy to wszyscy.

 

Dynia. W moim domu nie jadano dyni, szpinaku i kilku innych rzeczy. Jako, że szpinak okazał się bardzo dobry postanowiłem spróbować i dyni. Miałem sporo przepisów w książkach, poszedłem więc na targ, znalazłem niedużą dynię i kupiłem jej połowę. I to był mój błąd. Dynia została nabyta w sobotę, dziś trafiła do kosza. Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, ale tym razem nie było wyboru: po 5 dniach jedzenia zupy z dyni, meksykańskiej zupy z dyni, zupy z dyni na słodko, marynowanej dyni na sposób z Hokkaido, curry z dyni oraz dyniotto (jest to to samo co rizotto, tylko daje się więcej dyni, niż ryżu, żeby szybciej się jej pozbyć) został mi jeszcze spory kawał dyniaka, który pomału zaczął pokrywać się śliczną, szarą pleśnią.

 

Bosz...

 

Aczkolwiek muszę powiedzieć, że dyniotto było bardzo dobre.

 

Dyniotto z ryżem (ilość dla półku wojska, 4 Zegarmistrzów, 8 normalnym RPG-owców lub 16 standardowych fanek anime)

 

Składniki:
- pół kilo dyni
- woreczek ryżu
- szklanka rosołu z kuraka
- 150 gram piersi kuraka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- garść startego sera żółtego (w oryginalnym przepisie był parmezan, ja nie lubię parmezanu, więc wziąłem normalny, miękki ser)

- 50 gramów sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- sól, pieprz, olej lub oliwa

 

1) Nastawiamy wodę.
2) Bierzemy dyniaka, wybieramy z niego gluty, zostawiamy tylko twarde. Twarde tniemy w centymetrową kostkę.
3) Kiedy woda zmieni się we wrzątek wkładamy do niej ryż. Gotujemy 10 minut na półtwardo.
4) Polewamy patelnie oliwą. Wrzucamy na nią cebulkę, czosnek i dynie. Smażymy na małym ogniu.
5) Kiedy dynia zrobi się miękka dodajemy do tego ryż i kurczaka. Smażymy stale mieszając, aż ryż pokryje się cały dynią i oliwą, a kurczak będzie biały. Modlimy się, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.

6) Zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soku z cytryny, pieprzu i soli do smaku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu uzupełniając płyn.
7) Dodajemy sery i czekamy chwile, aż zmienią się w gluty. Zdejmujemy z ognia. Podajemy do stołu. Można to ozdobić listkiem chabazia. Ja bym dał szałwię albo miętę. Z szałwią powinno jedwabiście smakować.

Komentarze


~Ania(10)

Użytkownik niezarejestrowany
    pół kilo
Ocena:
+1
ciekawe, ciekawe
A jaka to jest objętość - pół kilo dyni?
Albo - jaki jest jej ciężar właściwy aby samemu policzyć?
Pytam żeby mniej więcej stwierdzić ile dyniotto wyjdzie?
27-11-2009 11:25
zegarmistrz
   
Ocena:
+3
Jedna, cała dynia warzy od 2 do 8 kilogramów. W zależności od rozmiaru będzie to 1/4 małej dyni, do 1/8 lub 1/16 dyni.

Dużą część masy stanowi miąższ, który np. w tym wypadku się wyrzuca. Po jego oddzieleniu wkłada się około 20-30 deko dyni.
27-11-2009 12:46

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.