Blog - kuchnia
Wyświetlono rezultaty 11-15 z 15.
Meksykańska potrawka dla niezmotoryzowanych
10-05-2010 10:57
8
Komentarze: 7W działach: Kuchnia
Przepis pochodzi rzekomo z Meksyku. Dobór składników wskazuje, że może być w tym wiele prawdy. Kuchnia meksykańska to bardzo prosty styl gotowania prostych, ciężko pracujących ludzi. Łączy w sobie wpływy hiszpańskiej sztuki gastronomicznej i tradycje indiańskie. Mimo, że jest nieskomplikowana uchodzi za jedną z najoryginalniejszych i najsmaczniejszych, obok francuskiej, chińskiej czy japońskiej. Warto się nią zainteresować. Składniki (porcja na większą grupę ludzi) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka (400 gramów) czerwonej fasoli 1 puszka (200 gramów) kukurydzy 4...
Zupa z tofu i szpinaku
14-02-2010 15:22
9
Komentarze: 7W działach: Kuchnia
Jak widzicie dziś umieszczam wpis zastępczy. Wpisy faktyczne są przygotowywane, jednakże z powodu Trudnej Sytuacji Życiowej (Zegarmistrz przez najbliższy kwartał pracuje na dwa etaty i nie ma czasu wolnego) ich wstawienie opóźni się. Dopóki nie powstaną wpisy faktyczne będę was męczył kulinariami.Dziś coś dla prawdziwych koneserów czyli zupa z tofu i szpinaku. Składniki: 1 litr rosołu z kury1 bloczek (około 300 gramów) tofu200 gramów liści szpinaku4 grzyby shitake2 łyżeczki sosu sojowego (jasnego lub japońskiego)1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczk...
O karpiu świątecznym:
21-12-2009 13:08
5
Komentarze: 10W działach: Kuchnia, Wredni ludzie
Idą święta, a wraz z nimi dania z karpi. Karp jest rybą całkiem niezłą, azjaci twierdzą, że najsmaczniejszą na świecie i gwarantującą pomyślność i długowieczność, jeśli jedzona jest codziennie lub przynajmniej często, europejczycy, że nieco mulistą. W każdym razie, jako, że niedługo będziemy je zjadać masowo podniosły się głosy protestu od ekologów, wegetarian i innych takich. Większość z nich zadaje pytanie: jak możemy oczekiwać, że zwierzęta do nas przemówią po tym, jak zakatrupimy i zjemy ich koleżkę karpia? Temat ten chciałbym poruszyć w tej notce blogowej.
Spora część zwierząt w moim oto...
Kaloryczny Binladen
09-12-2009 18:01
8
Komentarze: 0W działach: Kuchnia, Offtopic
Tym razem coś kuchni muzułmańskiej, na oko któregoś z krajów morza śródziemnego, być może marokańskiej. Danie jest dość ostre i korzenne. Niestety jednocześnie dość kaloryczne. Ilość składników dla 4 osób.
Składniki:
1 szklanka oleju do frytowania.
1 cebula
6 ziemniaków
300 gramów karkówki jagnięcej (ja wziąłem wieprzową)
2 ząbki czosnku
1 centymetr startego imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 gniazdko nasienne zielonego kardamonu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kminku
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka wody
1) Kroimy cebulę na p...
Kulinarne katastrofy Zega I: Dyniotto z ryżem
26-11-2009 13:52
11
Komentarze: 2W działach: Kuchnia, Offtopic
Kolejny mało konkretny wpis (spokojnie, flejmy o RPG już się piszą). Tym razem będzie o gotowaniu. Jak wszyscy to wszyscy. Dynia. W moim domu nie jadano dyni, szpinaku i kilku innych rzeczy. Jako, że szpinak okazał się bardzo dobry postanowiłem spróbować i dyni. Miałem sporo przepisów w książkach, poszedłem więc na targ, znalazłem niedużą dynię i kupiłem jej połowę. I to był mój błąd. Dynia została nabyta w sobotę, dziś trafiła do kosza. Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, ale tym razem nie było wyboru: po 5 dniach jedzenia zupy z dyni, meksykańskiej zupy z dyni, zupy z dyni na słodko,...
Przejdź do strony: