Blog - kuchnia

Wyświetlono rezultaty 1-10 z 15.

Przyprawy: o tym, co dodaję do jedzenia

30-04-2015 00:40
3
Komentarze: 2
W działach: offtopic, kuchnia
Przyprawy: o tym, co dodaję do jedzenia
Tym razem na warsztat wezmę temat na który nie pisałem na tym blogu od dawna: gotowanie. Będzie o tym, dlaczego wcale nie gotuje za ostro, dlaczego uprzedzenia należy zwalczać, różnice są piękne, a papryka chili wcale nie jest taka zła. Główną inspiracją dla tego wpisu była Avellana z Tanuki, która płodzi plotki, jakoby w miejscach gdzie gotowałem trawa nigdy nie odrasta i uciekają z nich zwierzęta, a poza tym, że jest to tak ostre, że sam nie jestem w stanie tego zjeść, przepala dno garnków i trzeba to gasić pianką strażacką. Tak więc, by położyć kres złośliwym językom napiszę dzisiaj o zwyk...

Groszkotto

17-09-2013 15:43
1
Komentarze: 2
W działach: Kuchnia
Składniki   2 woreczki ryżu 1 puszka groszku 4 łodyżki selera naciowego garść mięty garść tymianku 100 gramów szpinaku 1 łyżeczka oregano szczypta gałki muszkatołowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 kostka rosołowa szczypta pieprzu   1) Pokroić drobno cebulę, seler i czosnek. Szpinak i zioła posiekać. 2) Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak i seler. Podsmażyć do miękkości. 3) Zalać połową litra wody. Dodać ryż, groszek, zioła i przyprawy. Gotować 20-30 minut. Jeśli wchłonie zbyt wiele wody trochę jej dolać. 4) Domieszać śmietanę. Zdjąć z...

Zupa miętowo-bobowa

11-09-2013 16:15
3
Komentarze: 7
W działach: Kuchnia
Na goblinach zdobądź:   400 gramów bobu cebulę 2 ząbki czosnku garść świeżych liści mięty 1 litr rosołu sól, pieprz   1) Bób obierz z łupek ziarenko po ziarenku. 2) Cebulę i czosnek obierz. Pokrój możliwie drobno. Na patelni rozgrzej jakiś olej, oliwę, masło... Co tam masz w domu lub inventory. Zeszklij na niej cebulę w rondlu. 3) Jak skończysz to zalej to rosołem (może być z kostki). Dodaj bób. Popieprz, posól. Soli nie musisz żałować. Gotuj, aż będzie miękkie. 4) Jak bób będzie miękki weź ugniataczkę do kartofli i to wszystko ugnieć, aż będzie miało kremową konsystencję...

Żebra z grilla po mojemu

11-07-2013 23:23
8
Komentarze: 9
W działach: Kuchnia
Kup lub zdobądź na orkach: Składniki: 1 kilogram żeberek wieprzowych 2 łyżeczki octu winnego 1/4 butelki sosu sojowego ciemnego Tao-Tao 1/4 małej butelki sosu do barbekju 1/4 małej butelki keczapu 4 łyżeczki cukru (można dać miodu) 4 centymetry imbiru 2 do 4 ząbków czosnku (wszystkich składników można więcej) 1) Żeberka podziel na pojedyncze żebra. 2) Czosnek i imbir obrać. Posiekać bardzo, bardzo drobniutko. 3) Wszystkie płyny, proszki, smarowidła i przyprawy wrzucamy do brytfanki. Mieszamy, mieszamy, mieszamy, mieszamy, aż wyjdzie jednorodna masa. 4) Dodajemy żeberka. Obtaczamy je w smar...

Krewetki ala Biedronki

16-03-2013 20:45
8
Komentarze: 4
W działach: Kuchnia
Dla znajomych. Kupcie lub ukradnijcie: 1x worek Krewetek Tygrysich z Biedronki (tych z mrożonek za 10 zeta)1 biała część dobrze ukręconego pora2 centymetry świeżego imbiru1 łyżkę jasnego sosu sojowego1 papryczkę chili lub 1 łyżeczkę sosu z chili2 łyżeczki cukru1/5 szklanki rosołu (może być z kostki)  1) Papryczkę chili posiedkać drobno. Jak nie lubimy na ostro to wyrzucić nasiona. Imbir obrać pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, dobrze ukręcić i pokroić w pionowe paski długości 4 centymetrów.2) Na patelni rozgrzać olej. Dać na to imbir, pora i chili. Smażyć aż por będ...

O jedzeniu średniowiecznym odc. 2

23-03-2012 21:45
53
Komentarze: 41
W działach: Kuchnia, Historia
O jedzeniu średniowiecznym odc. 2 CZYTAJ CZĘŚĆ PIERWSZĄ Omówiliśmy w poprzednim odcinku, jak mniej-więcej wyglądała średniowieczna kuchnia, jak przyrządzano potrawy i co potrafili gotować. Tym razem zajmiemy się omówieniem tego, jakie składniki składały się na typową dietę. 1) Posiłki: Spożywanie posiłków buło zróżnicowane w zależności od okolicy i przedziału czasowego. Jednak wydaje się, że najczęstszy model stanowił model dwuposiłkowy: obfity obiad i skromniejsza kolacja. Ludzie pracujący fizycznie jadali też śniadanie ale z uwagi na nauki kościoła (o...

O jedzeniu średniowiecznym odc. 1

20-03-2012 18:15
116
Komentarze: 57
W działach: Kuchnia, Historia
Kilka dni temu trafiłem na post na jakimś planktonowym forum, w którym jakieś dzieci dyskutowały o tym, jak powinny wyglądać obiady chłopów w fantasy. Dyskusja była głupia, opierała się o tym, że dzieci naczytały się Wiedźmina i wiedzą, że żeby było realistycznie musi być paskudnie. Wychodzi im więc z tego odcinek programu „Gotuj z Nigellą: Podwieczorek u Beara Gryllsa” oraz dumanie nad tym, jak przyrządzić jeża. Zajmijmy się więc wytłumaczeniem, jak to naprawdę w średniowieczu wyglądało: 1) Czas i miejsce: Pierwszą rzeczą, którą należy uświadomić sobie...

Wpis zastępczo - kulinarny

14-08-2011 16:50
7
Komentarze: 3
W działach: Fanboj i życie, Kuchnia, Offtopic
Ok, wróciłem już z wczasów, rodzina okupująca moje domostwo ma dziś wieczorem wsiąść do samolotu i zniknąć za horyzontem. Tak więc można powoli wracać do życia i blogowania. Tym razem blog będzie w konwencji zastępczej, czyli jak łatwo zgadnąć po moich wcześniejszych dokonaniach: kulinarnej. Niestety tym razem na wczasach za dużo nie gotowałem. Trochę mnie to rozczarowało. Od jakiegoś roku jadam głównie obiadki u babci, a moja babcia ma dość PRL-owskie podejście do kuchni (ziemniaki + ziemniaki + ziemniaki + makaron), tak więc miałem nadzieję, że wyjeżdżając do domków w Borach Tuchoilskich...

Kurczak z 40 ząbkami czosnku

09-05-2011 18:46
17
Komentarze: 15
W działach: Kuchnia
Przepis kuchni francuskiej w odmianie prowansalskiej. Brzmi jak danie dla samobójców i prawdę mówiąc trochę się go bałem, nawet pomimo, że lubię czosnek. Okazał się jednak bardzo zjadliwy.Składniki:8 podudzi z kurczaka50 mililitrów oliwy z oliwek40 ząbków czosnku1 łyżka liści tymiankusól, pieprz1) Czosnek rozebrać na pojedyncze ząbki. Nie obierać ich, pozostawić na nich skórkę.2) Wymieszać sól, pieprz i tymianek. Natrzeć nimi podudzia z kurczaka.3) Na patelnię nalać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć na niej podudzia z obydwu stron.4) Pozostałą oliw...

Sylwester fanboja

03-01-2011 13:56
30
Komentarze: 7
W działach: Fanboj i Życie, Offtopic, Kuchnia
Jak prawdopodobnie nikt nie wie, Tanuki.pl dwa razy do roku organizuje zloty. Zloty te cieszą się dość dużą popularnością, dochodzą liczebnością do 40 osób i zasadniczo są bez sensu. Jako że (podobnie jak większość tzw. „starej gwardii”) nie uczestniczę już w życiu serwisu, w tym roku wpadłem na pomysł zorganizowania imprezy alternatywnej. Jego głównym wykonawcą była IKa, prócz tego pojawiły się na nim chyba wszystkie postacie przez lata tworzące trzon społeczności. Z racji liczebności nazwaliśmy się Drużyną Pierścienia lub Dziewięcioma Nazgulami, choć nie...

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.