Blog - Coolinaria

Wyświetlono rezultaty 11-12 z 12.

Żeberka sarmackie

26-01-2009 18:46
23
Komentarze: 13
W działach: Coolinaria
Żeberka sarmackie
Dzisiejszy obiad (a w zasadzie, z racji trybu pracy – wieczerza), był wyjątkowy. Odwoływał się bowiem do prawdziwie sarmackiej spuścizny, jaką było (i być dalej powinno!) MIĘSIWO. Nie jakieś tam duperelne piersi indyka czy kurze skrzydełka, o nie. Mięsiwo musi imponować ilością – wiedzieli to nasi dziadowie, którzy wcinali przed bitwą niedźwiedzią łapę aboli udziec turzy, po czym prali Krzyżaków/Szwedów/Turków/Kozaków aż się kurzyło. Dziś jednak turów nie ma, a jelenie zwiewają. Czego więc potrzebujemy, aby poczuć się jak dzielny sarmacki rycerz? Ano: 1) Bierzemy dużą brytfankę...

Kurczak po krakowsku

08-05-2008 19:04
1
Komentarze: 4
W działach: Coolinaria
Kurczak po krakowsku
Przywieźli nam wczoraj kurczaki. Ha! Nie byle jakie brojlery z hodowli (czytaj: anemiczne przepiórki) tylko porządne, wiejskie, na pszenicy i śrucie kukurydzianej chowane kurczaki. Wielkości indyka! Naprawdę spore. Jeden został natychmiast poćwiartowany i zamrożony, drugi zaś… Zlecenie brzmiało prosto: Pan Mateusz przyrządzi kurczaka na obiad. Przyznaję, nigdy wcześniej tego nie robiłem (pomijając banalne smażenie skrzydełek), postanowiłem więc zrobić coś niecodziennego, coś, co powali biesiadników na kolana. Przejrzałem więc odmęty Netu i znalazłem kilkadziesiąt przepisów. Z nich wysele...