» Baza książek » Autorzy » Orson Scott Card

Orson Scott Card

Orson Scott Card
%DANE% Orson Scott Card to współczesny autor science fiction i fantasy. Urodził się w 1951 Richland (Waszyngton). Imię "Orson" Card dostał po swoim dziadku, Orsonie Rega Cardzie, który był synem Charlesa Ora Carda, założyciela mormońskiej kolonii Cardston w Kanadzie. Card parokrotnie przeprowadzał się (m.in. do Kalifornii, Arizony, i Utah), krótko przed napisaniem matury wyruszył na dwa lata do Brazylii. Służył tam w misjii w pobliżu São Paulo, tam też nauczył się płynnie mówić po portugalsku. Po powrocie do USA Card poznał Kristine Allen, której ojcem był profesor wykładający na Uniwersytecie imienia Brighama Younga, będący również członkiem wspólnoty mormońskiej. Po trzyletniej znajomości z Kristine w maju 1977 pobrali się. Mieli razem piątkę dzieci : Michael Geoffrey (który podobnie jak ojciec został pisarzem), Emily Janice, Charlie Ben, Zina Margaret, oraz Erin Louisa. Ich imiona pochodzą od imion pisarzy : Geoffrey Chaucer, Emily Brontë i Emily Dickinson, Charles Dickens, Margaret Mitchell, oraz Louisa May Alcott. Ich trzecie dziecko, Charles Ben Card było chore na chorobę Heinego-Medina i zmarło 17 sierpnia 2000 roku. Aktualnie Card mieszka w Greensboro, w Północnej Karolinie. W 2005 roku Card przyjął posadę wykładowcy w Uniwesytecie Południowej Wirginii . Popularność zyskał dzięki powieści Gra Endera, za którą w roku 1986 zdobył prestiżową nagrodę literacką - Hugo, oraz nagrodę w dziedzinie literatury fantastycznej - Nebulę. Rok później powtórzył te dwa osiągnięcia dzięki kontynuacji wątku w Mówcy Umarłych. Orson Scott Card jest autorem 53 powieści, 68 opowiadań, 17 dramatów, wielu audycji, słuchowisk, sztuk teatralnych i esejów. Jego książki zostały przetłumaczone na 16 języków, w tym polski. Nagrody Twórczość Orsona Scotta Carda była wielokrotnie nagradzana. Był on m.in. nominowany piętnaście razy do nagrody Hugo oraz dziewięć razy do Nebuli. Ważniejsze nagrody jakie zdobył w swojej pisarskiej karierze :
  • 1978 Zdobywca nagrody im. John W. Campbella za najlepszy debiut pisarski
  • 1986 Zdobywca Nebuli za najlepsze opowiadanie (Gra Endera)
  • 1986 Zdobywca nagrody Hugo za najlepsze opowiadanie (Gra Endera)
  • 1987 Zdobywca nagrody World Fantasy za najlepsze opowiadanie (Hatrack River)
  • 1987 Zdobywca Nebuli za najlepsze opowiadanie (Mówca Umarłych)
  • 1987 Zdobywca nagrody Hugo za najlepsze opowiadanie (Mówca Umarłych)
  • 1988 Zdobywca nagrody Hugo za najlepszą nowelę (Eye for Eye)
Bibliografia Saga Endera
  • Gra Endera (1985)
  • Mówca Umarłych (1986)
  • Ksenocyd (1991)
  • Dzieci Umysłu (1996)
  • Pierwsze spotkania w świecie Endera (zbiór krótkich opowiadań) (2002)
  • Ender na wygnaniu (2010)
Saga Cienia
  • Cień Endera (1999)
  • Cień Hegemona (2001)
  • Teatr Cieni (2002)
  • Cień Olbrzyma (2005)
Saga Alvina Stwórcy
  • Siódmy syn (1987)
  • Czerwony Prorok (1988)
  • Uczeń Alvin (1989)
  • Alvin Czeladnik (1995)
  • Płomień Serca (1998)
  • Szeroko uśmiechnięty mężczyzna (1998) (krótkie opowiadnie umieszczone w antologii Legendy)
  • Królowa Yazoo (2003) (krótkie opowiadnie umieszczone w antologii Legendy II)
  • Kryształowe Miasto (2003)
  • Mistrz Alvin (zapowiedziana)
Inne
  • Kalejdoskop
  • Mistrz pieśni (1979)
  • Glizdawce (1987)
  • Chaos (1992)
  • Mozaika (1992)
  • Okrutne Cuda (1992)
  • Zagubieni Chłopcy (1992)
  • Lovelock (1994) (współautorka Kathryn H. Kerr)
  • Badacze czasu (1996)
  • Planeta Spisek (1997)
  • Zadomowienie (1998)
  • Oczarowanie (1999)
Autorami powyższego tekstuużytkownicy Wikipedii. Jest udostępniony na zasadach licencji GNU Free Documentation License 1.2 (lub nowszej).



Czytaj również

Gra Endera
Bo na wojnie chłopcy stają się mężczyznami
- recenzja
2013: Top 5 filmów
Podsumowanie najlepszych filmów minionego roku
Gra Endera
Wojenne rozgrywki
- recenzja
W przededniu - Orson Scott Card, Aaron Johnston
Czego legendom robić nie wolno
- recenzja

Komentarze


~Jiwana

Użytkownik niezarejestrowany
    BŁĄD
Ocena:
0
Chciałabym zgłosić błąd - "Treason" to angielska nazwa książki "Planeta Spisek". To ta sama pozycja.
23-11-2006 12:57

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.