Zupa miętowo-bobowa
W działach: Kuchnia | Odsłony: 190Na goblinach zdobądź:
400 gramów bobu
cebulę
2 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
1 litr rosołu
sól, pieprz
1) Bób obierz z łupek ziarenko po ziarenku.
2) Cebulę i czosnek obierz. Pokrój możliwie drobno. Na patelni rozgrzej jakiś olej, oliwę, masło... Co tam masz w domu lub inventory. Zeszklij na niej cebulę w rondlu.
3) Jak skończysz to zalej to rosołem (może być z kostki). Dodaj bób. Popieprz, posól. Soli nie musisz żałować. Gotuj, aż będzie miękkie.
4) Jak bób będzie miękki weź ugniataczkę do kartofli i to wszystko ugnieć, aż będzie miało kremową konsystencję i zielony kolor.
5) Wówczas posiekaj miętę, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut.
Połączenie mięta-bób może wydawać się dziwne, ale jest fajnie. Mięta nadaje zupie świeżego, oryginalnego zapachu i lekkiego smaku. Dodatkowo eksponuje smak bobu.