» Blog » Zupa miętowo-bobowa
11-09-2013 16:15

Zupa miętowo-bobowa

W działach: Kuchnia | Odsłony: 190

Na goblinach zdobądź:

 

400 gramów bobu

cebulę

2 ząbki czosnku

garść świeżych liści mięty

1 litr rosołu

sól, pieprz

 

1) Bób obierz z łupek ziarenko po ziarenku.

2) Cebulę i czosnek obierz. Pokrój możliwie drobno. Na patelni rozgrzej jakiś olej, oliwę, masło... Co tam masz w domu lub inventory. Zeszklij na niej cebulę w rondlu.

3) Jak skończysz to zalej to rosołem (może być z kostki). Dodaj bób. Popieprz, posól. Soli nie musisz żałować. Gotuj, aż będzie miękkie.

4) Jak bób będzie miękki weź ugniataczkę do kartofli i to wszystko ugnieć, aż będzie miało kremową konsystencję i zielony kolor.

5) Wówczas posiekaj miętę, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze z 5 minut.

 

Połączenie mięta-bób może wydawać się dziwne, ale jest fajnie. Mięta nadaje zupie świeżego, oryginalnego zapachu i lekkiego smaku. Dodatkowo eksponuje smak bobu.

Komentarze


blublu
   
Ocena:
0

aaa, ale sezon na bób już się skończył!!!!!1111!!1

;)

11-09-2013 16:52
Jade Elenne
   
Ocena:
0

Na bób zawsze jest sezon:) Spróbuję upichcić, przepis wygląda zachęcająco, ale to dopiero, kiedy uporam się z cukinią, bo mam ją w ilościach przeogromnych.

11-09-2013 19:03
zegarmistrz
   
Ocena:
0

Ja mam masę bobu zamrożonego. Gorzej, że jest prawie połowa września i mięta powoli już usycha. Ja ledwie nazbierałem na byczej łące zdatnych do użycia listków.

11-09-2013 19:29
blublu
   
Ocena:
0

zegarmistrzu a znasz może Dziką Kuchnię Łukasza Łuczaja?

11-09-2013 20:58
zegarmistrz
   
Ocena:
0

Ze słyszenia. Mam zamiar kiedyś kupić, ale niestety, obecnie mam kolejkę zakupową do połowy 2015 oraz kolejkę czytaniową do 2016 (no niestety... daj małpie kartę, którą można płacić na Amazonie...). Z dzikich roślin wykorzystuje tylko to, co jest charakterystyczne.

11-09-2013 21:06
blublu
   
Ocena:
0

u mnie jest podobnie, Dzika Kuchnia już zakupiona ale na razie tylko pobieżnie przejrzana. wygląda fajnie, dużo rysunków, zdjęć i przepisy całkiem fajne (jak na pobieżne przejrzenie) :)

11-09-2013 21:20
Kamulec
    Rosół
Ocena:
0

Przygotowania

kocioł z wodą i palenisko (zdobądź na orkach)

kostka rosołowa (zdobądź na bazyliszku)

Przyrządzanie

1. W zawartości kotła zastąp jeńca kostką rosołową.

2. Po zagotowaniu poczekaj dziesięć modlitw do Gabiji.

3. Zjedz.

Przyrządzanie (wersja dla półorków)

1. Dorzuć bazyliszka.

2. Po zagotowaniu policz do trzech.

3. Zjedz.

 

12-09-2013 00:25

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.