22-02-2011 14:27
Kurczak z ryżem
W działach: Kulinaria | Odsłony: 3
Tytuł wpisu, jak i nazwa dania, którego notka ma dotyczyć może nie jest zbyt twórczy, ale co tam. ;)
Parę minut temu, stojąc przy garach wpadłem na pomysł, że za każdym razem, gdy wynik eksperymentów w kuchni będzie zadowalający wrzucę tutaj przepis, czasem okraszony zdjęciem. Dzisiejszy jest raczej prosty, ale myślę, że zdarzą się też bardziej wymagające.
By nie przedłużać: kurczak z ryżem.
Potrzebne składniki:
-Pierś z kurczaka
-Ok 200 gram ryżu
-Ok. 100 mililitrów oleju
-Przyprawy: bazylia, sól czosnkowa, czerwona papryka mielona (słodka, lub ostra, zależnie od preferencji) i sól.
Najpierw trzeba zrobić marynatę: olej mieszamy z solą czosnkową, bazylią i papryką. Można też dodać pół łyżeczki octu balsamicznego, choć przy smażeniu robi się strasznie. ;)
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić i wrzucić do marynaty
Przede wszystkim, by przygotować to danie trzeba mieć trochę cierpliwości, bo pierś z kurczaka musi marynować się przynajmniej przez dzień.
Gdy już mięso nasiąknie i nabierze smaku przypraw rzucamy je na rozgrzany olej i obsmażamy, po czym wrzucamy ugotowany ryż i smażymy przez ok. 5-7 minut. Całość dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, lub tzatziki.
Co mogę dodać. Gotowe danie jest sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Bon apetit :)
Parę minut temu, stojąc przy garach wpadłem na pomysł, że za każdym razem, gdy wynik eksperymentów w kuchni będzie zadowalający wrzucę tutaj przepis, czasem okraszony zdjęciem. Dzisiejszy jest raczej prosty, ale myślę, że zdarzą się też bardziej wymagające.
By nie przedłużać: kurczak z ryżem.
Potrzebne składniki:
-Pierś z kurczaka
-Ok 200 gram ryżu
-Ok. 100 mililitrów oleju
-Przyprawy: bazylia, sól czosnkowa, czerwona papryka mielona (słodka, lub ostra, zależnie od preferencji) i sól.
Najpierw trzeba zrobić marynatę: olej mieszamy z solą czosnkową, bazylią i papryką. Można też dodać pół łyżeczki octu balsamicznego, choć przy smażeniu robi się strasznie. ;)
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić i wrzucić do marynaty
Przede wszystkim, by przygotować to danie trzeba mieć trochę cierpliwości, bo pierś z kurczaka musi marynować się przynajmniej przez dzień.
Gdy już mięso nasiąknie i nabierze smaku przypraw rzucamy je na rozgrzany olej i obsmażamy, po czym wrzucamy ugotowany ryż i smażymy przez ok. 5-7 minut. Całość dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, lub tzatziki.
Co mogę dodać. Gotowe danie jest sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Bon apetit :)
11
Notka polecana przez: 27383, Aesandill, de99ial, gwyn_blath, Jade Elenne, Mag_Mag, Mayhnavea, Nefarius, Squid, Xolotl, zegarmistrz
Poleć innym tę notkę