» Blog » Kurczak z ryżem
22-02-2011 14:27

Kurczak z ryżem

W działach: Kulinaria | Odsłony: 3

Tytuł wpisu, jak i nazwa dania, którego notka ma dotyczyć może nie jest zbyt twórczy, ale co tam. ;)

Parę minut temu, stojąc przy garach wpadłem na pomysł, że za każdym razem, gdy wynik eksperymentów w kuchni będzie zadowalający wrzucę tutaj przepis, czasem okraszony zdjęciem. Dzisiejszy jest raczej prosty, ale myślę, że zdarzą się też bardziej wymagające.

By nie przedłużać: kurczak z ryżem.

Potrzebne składniki:
-Pierś z kurczaka
-Ok 200 gram ryżu
-Ok. 100 mililitrów oleju
-Przyprawy: bazylia, sól czosnkowa, czerwona papryka mielona (słodka, lub ostra, zależnie od preferencji) i sól.

Najpierw trzeba zrobić marynatę: olej mieszamy z solą czosnkową, bazylią i papryką. Można też dodać pół łyżeczki octu balsamicznego, choć przy smażeniu robi się strasznie. ;)
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić i wrzucić do marynaty
Przede wszystkim, by przygotować to danie trzeba mieć trochę cierpliwości, bo pierś z kurczaka musi marynować się przynajmniej przez dzień.
Gdy już mięso nasiąknie i nabierze smaku przypraw rzucamy je na rozgrzany olej i obsmażamy, po czym wrzucamy ugotowany ryż i smażymy przez ok. 5-7 minut. Całość dobrze komponuje się z sosem czosnkowym, lub tzatziki.

Co mogę dodać. Gotowe danie jest sycące, smaczne i łatwe do przygotowania. Bon apetit :)


Komentarze


de99ial
   
Ocena:
+1
Nugettsy

1. Jajko lub dwa rozbić i rozbełtać z przyprawami. Co kto lubi, ja preferuję pieprz ziołowy, trochę soli, przyprawa do kurczaka.

2. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco grubsze paski, kawałki. Owe kawałki namoczyć w jajku z przyprawami. Wymieszać, wstawić do lodówki na kilka godzin.

3. Olej na patelnię, nieco więcej. Całkiem sporo prawdę mówiąc. Tyle aby była namiastka "głęboki olej".

4. Kawałki kurczaka z jaja w panierkę (może być jakaś gotowa, może być własna z bułki tartej) i na patelnię. Smażymy na złoty kolor, druga strona. Zdejmujemy i po lekkim ostygnięciu gotowe do spożycia.

Do tego jakiś sos, ketchup, majonez czy cokolwiek innego.

Smacznego :D
22-02-2011 14:37
Vindreal
   
Ocena:
0
Do nugettsów dobrze pasuje ketchup z odrobiną pieprzu cayenne i czerwonej papryki (tak, dodaję paprykę do wszystkiego ;) )
22-02-2011 14:46
27383
   
Ocena:
+1
Najlepsze danie ever. Kurczak z ryżem jest lepszy od pizzy i kebaba razem wziętych :P
22-02-2011 15:11
Xolotl
   
Ocena:
0
Przepis na jedno z podstawowych dań ever, całkiem zgrabny, ale skorzystają chyba tylko totalne lewizny w kuchni, takie danie robi się raczej intuicyjnie:P Wrzuciłbyś jakiś przepis na jedwabniki w karmelu, a nie:P
22-02-2011 16:00
~()..()~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
Wolę wpisy o kotkach.
22-02-2011 16:49
~

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+2
wole wpisy o krainach fantasy albo o walce w kosmicznych przestworzach
22-02-2011 16:52
Nefarius
   
Ocena:
0
Mmmm ryż. Uwielbiam ryż. Dziennie muszę zjeść go 400g według rozpiski mojej diety xD Ciekawe kiedy oczy zaczną mi się zwężać...
22-02-2011 17:21
Aesandill
   
Ocena:
+4
@Thoctar

Od kebeba? No co Ty?
22-02-2011 18:50
Mayhnavea
   
Ocena:
+2
Żeby stuningować panierkę, zamiast bułki tartej polecam pokruszone płatki kukurydziane. Można też eksperymentować z płatkami owsianymi i tego typu odzbożowymi cudami :)
22-02-2011 19:17
Xolotl
   
Ocena:
0
Ale Mayh, trza zaznaczyć, że kukury wypadają bardzo słodko jako panierka;] A bułka jest zazwyczaj neutralna, do ostrego sosu panierka z płatków mi się zawsze gryzie;/
22-02-2011 19:28
Odol
   
Ocena:
0
Ciekawa panierka powstaje z pokruszonych krakersów lub nachosów. Inną kwestią pozostaje, czy warto takie produkty dla panierki kruszyć, ale sam kurczaczek w nachosowej panierce wychodzi pyszny =)
22-02-2011 20:33
Xolotl
   
Ocena:
0
Ależ warto!:P Ostatnio robiłem karpatkę na krakersach, 4 długie paki poszły:P I warto było:)
22-02-2011 20:42
Marigold
   
Ocena:
+3
To ja dorzucę przepis na kurczaka po hindusku:

Porcja dla dwóch głodnych osób:
- podwójny filet z kurczaka,
- pół kłącza imbiru,
- 2-4 ząbki czosnku (zależy, jak bardzo lubicie czosnek),
- jogurt naturalny (150 ml)
- garam masala
- torebka ryżu (dla bardzo głodnych dwie),
- karton przecieru pomidorowego (500 ml),
- łyżka oliwy

Myjemy kurczaka, kroimy w kostkę średniej grubości, obieramy imbir i kroimy w cienkie plasterki, obieramy czosnek, kroimy w kostkę, mieszamy z kurczakiem, zalewamy małym jogurtem naturalnym, dodajemy ze dwie łyżki garam masali i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia gotujemy torebkę ryżu, wyjmujemy kurczaka z lodówki, wrzucamy na patelnię nagrzaną z odrobiną oliwy, kiedy mięso przestanie być surowe, dodajemy kartonik przecieru pomidorowego (sosu) lub puszkę pomidorów, dodajemy łyżkę garam masali, sól i pieprz do smaku. Podajemy z ryżem :)
22-02-2011 21:16
de99ial
   
Ocena:
0
A propo ostrej kuchnie - ja ostatnio niemal do wszystkiego dodaję to:

http://www.ostrakuchnia.pl/compone nt/page,shop.product_details/flypage ,shop.flypage/product_id,37/category _id,15/manufacturer_id,0/option,com_ virtuemart/Itemid,1/

ale w przepisach dla wielu ludzi nie uwzględniam takich rzeczy. I dlatego dodaję "według uznania" :D

BTW polecam sos, zwłaszcza jeśli ktoś lubi naprawdę ostrą kuchnię :D
23-02-2011 14:02

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.