Kurczak z 40 ząbkami czosnku
W działach: Kuchnia | Odsłony: 26Przepis kuchni francuskiej w odmianie prowansalskiej. Brzmi jak danie dla samobójców i prawdę mówiąc trochę się go bałem, nawet pomimo, że lubię czosnek. Okazał się jednak bardzo zjadliwy.
Składniki:
8 podudzi z kurczaka
50 mililitrów oliwy z oliwek
40 ząbków czosnku
1 łyżka liści tymianku
sól, pieprz
1) Czosnek rozebrać na pojedyncze ząbki. Nie obierać ich, pozostawić na nich skórkę.
2) Wymieszać sól, pieprz i tymianek. Natrzeć nimi podudzia z kurczaka.
3) Na patelnię nalać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć na niej podudzia z obydwu stron.
4) Pozostałą oliwę wlać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć w niej kurczaka i obsypać czosnkiem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez około 60 minut.
Czosnek, którym się posługujemy musi koniecznie pozostać w łupkach. Po tak długim okresie pieczenia bowiem staje się miękki i praktycznie rzecz biorąc rozpływa się w ustach. Jeśli go obierzem, to niestety w trakcie pieczenia rozpłynie się w dośc nieprzyjemnie wyglądającego gluta.
Po usmażeniu ząbki czosnku smakują zupełnie inaczej, niż surowe lub gotowane. Prawie całkowicie tracą swój zapach, stają się delikatne, kruche i naprawdę smaczne.