Jak zrobić bimber??
W działach: Zostań wieśniakiem - poradnik | Odsłony: 54782Z cyklu „zostań wieśniakiem”
Poniższy cykl zaprezentuje wam (miastowym) sposoby przetrwania na polskiej wsi. Nic powtarzam NIC nie będzie w stanie was zaskoczyć po lekturze cyklu niniejszych artykułów.
Dowiecie się wszystkiego o polskiej wsi : jak nie okazać się ignorantem w kwestiach rolniczych, jak wydoić krowę, odpalić traktor, co to orczyk, gdzie koń ma przód a gdzie tył. Poznacie różnice kulturowe miasto / wieś, trunki wszeteczne, gwarę wiejską, etykietę.
Jednym słowem, gdy kiedyś wasze auto zepsuje się gdzieś wśród poleskich bagien lub bieszczadzkich gór. Dacie sobie z autochtonami radę i wyjdziecie z konfrontacji zwycięsko.
Naszym dzisiejszym tematem będzie: Jak zrobić bimber??
Rzeczą najważniejszą w życiu polskiego chłopa jest odpowiedni napęd do ciągnika i chłopa J. Oczywiście można polegać na niesprawdzonych 95% trunkach zza wschodniej granicy, ewentualnie pić wino (o tych sposobach później). Kiedy bieda zagląda do kieszeni i żal rzyć ściska czas się wziąć do roboty i samemu stworzyć arcydzieło. Należy nadmienić że sprawdzony trunek mniej szkodzi zdrowiu niż spychały z ruskiego targu.
Więc jak zrobić BIMBER
Instrumentarium:
Gąsior (na zacier), pojemnik destylacyjny: banka od mleka, szybkowar, parnik (wersja xxl na wesele), rurki szklane, gumowe korki, wąż gumowy, chłodnica (wiadro, chłodnica samochodowa, chłodnica laboratoryjna).
Potrzebujemy odpowiedniego zestawu: Przykładowy schemat znajduje się na ilustracji. Ważną sprawa jest skombinowanie chłodnicy wodnej (idealna jest laboratoryjna), ale można też chłodnice wodna zrobić z wiadra przez które przebiega rurka szklana. Za pojemnik na zacier służyć może baniak (np. bańka po mleku lub szybkowar). Pamiętajmy o uszczelnieniu zestawu bo inaczej śmierdzieć będzie podczas destylacji okrutnie.
Tip:
Starajcie się nie używać wężyków z gumy (bimber potem śmierdzi ową gumą).
Zacier czyli zacny rok 1410.
Potrzebujemy kilo cukru (1kg), 4 litry wody, 10 - 20 dkg drożdży – mogą być piekarnicze.
Nasze składniki umieszczamy w balonie i stawiamy w ciepłym miejscu po kilkunastu dniach (około tygodniu) zacier możemy destylować.
Tips:
Aby przyspieszyć proces do zacieru możemy dorzucić 0,5 kg ryżu (zacier mamy po 4- 5 dniach). Możemy do balonu dodać ziaren żyta 2-3 kg na 20 litrów – pozwoli to pozbyć się smrodku charakterystycznego dla bimbru. Niestety musimy poczekać aż zytko zacznie kiełkować, może to mu zająć nawet do 20 dni.
Zacier możemy wzbogacić np.: suszonymi śliwkami, Pestami z tych że, skórkami pomarańczy, gruszkami, wiśniami. Każdy bimbrownik ma swoje sekrety.
Pędzenie
Bez pośpiechu stawiamy nasz baniak na wolnym ogniu. Sam proces możemy powtórzyć drugi ba nawet trzeci raz.
Tips:
Jak ma małą moc i wali drożdżami trzeba destylacje powtórzyć i na Boga tym razem na nieco wolniejszym ogniu. Pędzenie bimbru to nie wyścigi liczy się efekt a nie kto pierwszy.
Po upędzeniu pijemy?? Nie!! Poczciwy bimber trzeba przyprawić.
Nasz najwydestylowaniuchniejszy bimberek nalewamy do sloika w którym uprzednio umieściliśmy: jedna poćwiartowaną pomarańczę, skórki cytryny i kawusię (kilka ziaren mieszczuchy a nie Neskę trzy w jednym). Następnie słoik zakręcamy i umieszczamy w piwniczce musi tam postać tak ze dwa – trzy tygodnie i natenczas hu nasz bimber jest gotów.
Tips:
Zamiast pomarańczy możemy zrobić tak: na 0,5 l bimbru 3 łyżki miodu i 10 rodzynek.
Zajawka:
części drugiej drinki do 5 zł czyli jak z dziadowskiego alkoholu zrobić super specjały.