» Blog » Handouty
18-07-2011 08:36

Handouty

W działach: rpg | Odsłony: 29

Na swoim blogu umieściłem notkę dotyczącą handoutów. Omawia sporo ich rodzajów ale nie jest tekstem na jakimś bardzo wysokim poziomie ani odkrywającym zupełnie nowe metody. Taki mały zbiór.

 

http://blog.alfateam.cal.pl/?p=622

1
Notka polecana przez:
Poleć innym tę notkę

Komentarze


38850

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+2
Jeszcze moj wlasny patent na papiery i pergaminy:
mozna go stworzyc recznie na kartce, a nastepnie skserowac. Druk ksero ma ta wlasciwosc, ze sie nie zmywa w wodzie. Nastepnie gnieciemy kartke w kule (najlepiej od razu zrobic kilka, jakby sie cos popsulo) i wrzucamy do garnka do ktorego wsypalismy troche sypanej kawy i pare torebek herbaty - moga btc to herbaty czerwone, zielone, czarne. Moze tez byc sama kawa. Ja uzywalem tez kurkumy i papryki czerwonej
Podgotowujemy to, az kawa i herbata zaczna dawac kolorek. Po chwili wylawiamy i rozprostowujemy delikatnie kartke. Mozna ja przeprasowac miedzy kilkoma warstwami gazet. Dobrze jest polozyc pomiedzy papierem a gazeta dodatkowa czysta kartke, by druk gazety sie nie odbil.
Nastepnie, jesli ktos ma ochote, mozna dodac kolory, kartke opalic, poskladac w kostke i ponapilowywac rogi zlozonej kartki pilnikiem albo papoerem sciernym, zeby uzyskac efekt wytarcia.
Juz tak wykonany papier fajnie wyglada, jest zoltawy i ma "musze kupki" powstale z drobinek kawy.
Jesli chcemy stworzyc "prawdziwy" pergamin, czeka nas inna zabawa.
Sposoby sa dwa
mozna uprzednio wykonana powyzszym sposobem kartke wlozyc na patelnie, zalac olejem i troche podgrzac.
Albo tez, nakapac na nia stearyna/woskiem ze swieczki, a nastepnie przeprasowac pod grubawa warstwa gazet, znow podkladajac czysta kartke by nie przebil sie tekst.
Sugeruje stare niepotrzebne juz zelazko, i dobrze wentylowany pokoj. :)
nadaje to papierowi wlasciwosci zaimpregnowanego pergaminu, przynajmniej optycznie. Ja zrobilem tak mape swiata sapkowskiego, z ktora gralismy orzez szereg lat.
18-07-2011 09:14

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.